Home / Knjaževac / REKONSTRUKCIJA PRUGE NIŠ-ZAJEČAR

REKONSTRUKCIJA PRUGE NIŠ-ZAJEČAR

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ u 2019. godini rekonstruisaće ukupno 318 kilometara regionalnih pruga u Srbiji. Kada se tome doda još 280 kilometara regionalnih pruga u Srbiji koje će biti obnovljene do kraja ove godine, to znači da će „Infrastruktura železnice Srbije“ do kraja naredne godine skoro u potpunosti završiti rekonstrukciju regionalnih pruga u našoj zemlji.

U 2019. godini planira se obnavljanje pruga Niš – Zaječar (108 km), Lapovo – Kraljevo (84 km), Subotica – Senta (38,5 km), Markovac – Resavica (53 km), deonica Kumane – Banatsko Miloševo (28,5 km) na pruzi Zrenjanin – Kikinda, kao i pruga Kikinda – MSK Kikinda (6 km).

Na svim ovim deonicama uvedene su lagane vožnje, pa je trenutna brzina vozova daleko manja od projektovane. Tako vozovi između Markovca i Resavice, Kumana i Banatskog Miloševa, kao i Kikinde i MKS Kikinda idu svega 10-20 kilometara na sat, između Subotice i Sente brzina im je između 20 i 40 kilometara na sat, dok na prugama Niš-Zaječar i Lapovo – Kraljevo saobraćaju sa 30 do 40 kilometara na sat.




Radove na ovim deonicama „Infrastrukture železnice Srbije“ u najvećoj meri izvodiće sopstvenom mehanizacijom, a po potrebi će za pojedine deonice biti angažovani i drugi izvođači radova.

Rekonstrukcija pruga izvodiće se delom sa materijalom pridobijenim sa magistralnih koridora, a delimično nabavkom novog, a „Infrastruktura železnice Srbije“ će ih sve obezbediti iz sopstvenih sredstava.

„Infrastruktura železnice Srbije“ planira da u 2019. godini iz sopstvenih sredstava nabavi i dodatnu opremu kako bi efikasnije transportovala materijal za svoje potrebe i intervenisala sa pomoćnim vozom.




izvor infrazs.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...