Home / 2021 / Proizvođači vina “Knjaževac” traže izmene pravila za dobijanje geografske oznake kontrolisanog kvaliteta

Proizvođači vina “Knjaževac” traže izmene pravila za dobijanje geografske oznake kontrolisanog kvaliteta

Proizvođači vina, ovlašćeni korisnici oznake kontrolisanog geografskog porekla “Knjaževac” podneli su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predlog izmena i dopune specifikacije proizvoda.

Ovaj predlog usledio je nakon što su proizvođači otkrili novine u procesu proizvodnje vina i povećan broj zasada pod novim soratma.

Prvi predlog odnosi se na dodavanje tipova vina. Kako je navedeno, u ovom vinogradarskom području gaje se sorte Pinot noir, Rizling italijanski i Merlo koje ulaze u sastav novih tipova vina. Porizvođači dodaju da postoji zainteresovanost za dalje širenje ovih sorti u području koja nosi oznaku “Knjaževac”, a koja ima dobre uslove za njihovo gajenje, veliki prinos i dobar kvalitet ploda.
Zatim, predlog proizvođača je i da vinu “Knjaževac” roze bude izmenjen sortni sastav. Ranija odluka glasila je da najmanje 40% sorte grožđa Muskat Hamburg, koje se tradicionalno koristi za proizvodnju rozea, ulazi u sastav ovog vina sa oznakom kontrolisanog geografskog porekla. Međutim, tokom vremena i sticanja značajnog iskustva u procesu proizvodnje, otkriveno je da i sa 20% udela sorte Muskat Hamburg mogu se dobiti kvalitetna vina prijatnog ukusa. Stoga se predlaže da se u ovom odeljku izvrše izmene i predvidi da “Knjaževac” roze čini najmanje 20% Muskat Hamburga i ostatak čine nearomatizovane sorte koje se tradicionalno gaje u ovom kraju.

Kod tehnološkog procesa obrade vina, postoje još dva zahteva proizvođača. Jedan se odnosi na mogućnost da se dozvoli naknadana acidifikacija vina. Kako je obrazloženo, sa klimatskim promenama i povišenim temperaturama smanjuje se nivo prirodnih kiselina u plodu grožđa. S obzirom na to da se uvodi i novi tip vina “Knjaževac” Pinot noir rose, čiju sortu karakteriše niži procenat prirodnih kiselina, proizvođači smatraju da je povremena acidifikacija poželjna kako bi se dobio zadovoljavajući kvalitet.

Takođe, proizvođači traže da se briše uslov koji predviđa da crveno vino mora da odleži u drvenom sudu zapremine 200 – 1.000 litara. Opet, tokom sticanja iskustva i uanpređenja procesa proizvodnje došlo se do zaključka da crvena vina imaju isti kvalitet iako borave u drvenim sudovima većih zapremina.

Klimatske promene na našim prostorima, tvrde proizvođači vina sa oznakom “Knjaževac”, velikim udelom utiču na krajnji kvalitet plodova grožđa. Zato je u okviru podnetih izmena i dopuna predloženo i da se pojedinim sortama vina, kao što su “Knjaževac” roze, “Knjaževac” vranac, “Knjaževac” Cabernet Suvignon, dozvoli viša granica maksimalne koncentracije alokohola. Predlog je formulisan zbog toga što veće vrednosti prosečnih temperatura tokom godine doprinosi da plod grožđa sadrži više šećera.

Zarad povećanja kvaliteta vina, proizvođači traže i da se dozvole dodatne oznake kao što su “odabrane bobice”, “selekcija bobica” i oznaka “vino od samotoka”.

Cilj predloženih izmena i dopuna je da se uslovi u vinogradarskoj proizvodnji sinhronizuju sa proizvodnim procesima u vinarijama kako bi se održao kvalitet i poboljšala tržišna pozicija vina sa oznakom “Knjaževac”.

Izvor https://www.ekapija.com/
———–
“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Knjaževac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U Regionalnom centru predavanje za pčelare

Udruženje pčelara “Lipa” organizuje predavanje za pčelare na temu “Izimljavanje pčelinjih zajednica”. ...