Home / Drugi pišu / Problemi Milorada Tričkovića iz Knjaževca

Problemi Milorada Tričkovića iz Knjaževca

Milorad Tričković iz Knjaževca ima kuću u kojoj niko ne živi, a u kojoj se godišnje potroši tek šest kilovat-časova struje jer u celom objektu postoje samo četiri sijalice. Ipak, Radio-televizija Srbije odbija da ga oslobodi TV pretplate!

Kako je Tričković ispričao za „Alo!”, nacionalna televizija bi očito da ga razvede i natera da se odrekne majke kako bi mogao nenastanjenu kuću da vodi kao jednočlano domaćinstvo (?!).

– U pitanju je kuća u Knjaževcu koju smo napustili i u kojoj već godinama niko ne živi. Lično je obiđem nekoliko puta godišnje i prespavam pokoju noć, čisto da vidim da je sve u redu, da kuća ne propada. Inače, potpuno je prazna. U celoj kući su bukvalno samo četiri sijalična grla i nema ni jednog jedinog električnog aparata, pa ni televizora. Na računima za struju se jasno vidi da tu niko ne živi jer, primera radi, u celoj 2016. godini potrošnja struje je bila četiri kilovat-časa u periodu od juna do avgusta i još dva kilovat-časa u oktobru. Za celu prošli godinu potrošeno je samo šest kilovat-časova – navodi Tričković.

Iako je sve to pisanim putem predočio javnom medijskom servisu, uključujući i izjave dva svedoka koje su overene u knjaževačkom sudu i fotokopijama njihovih ličnih karata, iz RTS-a je stigao negativan odgovor.

– Kažu, domaćinstvo treba da bude jednočlano da bi mi odobrili da ne plaćam TV pretplatu. Pa to znači da ja treba da se razvedem od svoje žene i da se odreknem majke! A niko od nas i ne živi u toj kući! Strašno. Na kraju ću i struju da odjavim da ne bih više morao da plaćam TV pretplatu. Mogu ja kuću i pod svećama da obilazim – rezignirano zaključuje Tričković.

No, u RTS-u tvrde da je Tričković nakon dopisa koji im je uputio pozvan da uredi zahtev sa nedostajućom dokumentacijom, i to u vidu dokaza da podnosilac zahteva živi u jednočlanom domaćinstvu ili da je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu.

– Kako se podnosilac zahteva u ostavljenom roku nije izjasnio na datu okolnost, zahtev za oslobađanje od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis je odbačen, a doneta odluka se upućuje na kućnu adresu – naveli su u RTS-u za „Alo!”.

Kako su podsetili, obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, vlasnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu. To znači da prvi uslov koji mora da se ispuni je da podnosilac zahteva koji je korisnik merila živi sam ili da se radi o licu koje u višečlanoj porodici jedino ostvaruje prihode.

Šta kaže Zakon o oslobađanju od takse

Zakon o javnim medijskim servisima navodi da se od obaveze plaćanja takse oslobađa fizičko lice, vlasnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:

– osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja

– osoba sa invaliditetom sa manje od 100 odsto telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć

– lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice

– korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć

– penzioner sa minimalnom penzijom

– fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru koji se ne koristi

 
Izvor alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : U četvrtak Svečana dodela stipendija

Opština Knjaževac je za ovu školsku godinu, po raspisanim konkursima, dodelila 306 ...