Home / Drugi pišu / Prijava za buduće novinare „Balkanske omladinske redakcije“

Prijava za buduće novinare „Balkanske omladinske redakcije“

Prilika za 60 mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije

Mladi od 18 do 28 godina, koji se bave ili žele da se bave novinarstvom, mogu da postanu deo „Balkanske omladinske redakcije“ koju će kroz istoimeni projekat „Južne vesti“ formirati sa partnerima iz Štipa i Sarajeva.

Zainteresovani kandidati, spremni da u Nišu završe 2 šestodnevna treninga u aprilu i oktobru i da u međuvremenu u grupama dolaze u redakciju „Južnih vesti“, svoje novinarske radove objavljivaće na posebnoj onlajn platformi. Oni će pre svega izveštavati o problemima mladih u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Budući članovi „Balkanske omladinske redakcije“ („Balkan Youth Newsroom“) treba da se za učešće u njoj do 31. marta prijave popunjavanjem onlajn formulara.

Iz svake od 3 države biće odabrano po 20 učesnika. Svaka grupa će u svojoj zemlji, tačnije u Nišu, Štipu i Sarajevu, kroz teoriju i praksu učiti o video montaži, fotografiji, istraživačkom, digitalnom i onlajn novinarstvu i pokretanju i održavanju informativnih sajtova.


Njima će u Srbiji pomagati novinari „Južnih vesti“, u Makedoniji iz štipskog studentskog radija „UGD FM“, a njihovim kolegama iz BiH – novinari Omladinske novinske asocijacije u Sarajevu.

Balkan_youth_newsroom

Ideju pokrenula organizacija IDEA SEE

U partnerstvu da ovim medijima i udruženjima, projekat „Balkan Youth Newsroom“, koji traje do kraja godine, sprovodi nevladina organizacija IDEA SEE (International Debate Education Association – Southeast Europe) sa sedištem u Skoplju.

Izveštaji različitih međunarodnih institucija naglašavaju da je sloboda medijskog izveštavanja u regionu sve manja što je jedan od razloga zašto ima tako malo omladinskih medija ili medija koji se bave oblastima interesantnim za mlade – kažu organizatori.

Zato se, kako dodaju, pojavila velika potreba za pokretanjem ovakvih medija, ali i jačanjem veza između mladih u regionu koje „nakon kidanja nisu ponovo uspostavljene“.


izvor http://www.juznevesti.com

Leave a Reply

x

Check Also

Prezentacija rakija brenda “Gospodska“ (Foto & Video)

– U Domu kulture u Knjaževcu je krajem protekle nedelje Firma “Frutimo“ ...