Home / Knjaževac / Predstavljanje Knjaževca i Belogradčika u Ambasadi Bugarske (Foto & Video)

Predstavljanje Knjaževca i Belogradčika u Ambasadi Bugarske (Foto & Video)

Dve susedne opštine Knjaževac u Srbiji i Belogradčik u Bugarskoj bile su gosti na prijemu, koji je povodom Dana Evrope i 50 godina pobratimstva dve opštine, priređen u Ambasadi Bugarske u Beogradu. Prijemu su prisustvovali Njegova ekselencija ambasador Radko Vlajkov, predsednik SO Knjaževac Miodrag Ivković i kmet Belogradčika Boris Nikolov.

Opštine Knjaževac i Belogradčik bile su gosti u Ambasadi Bugarske u Beogradu, na prijemu,
organizovanom u čast Dana Evrope, a priređenom za dva grada, koja već pola veka povezuju niti saradnje, prijateljstva i bratstva. Te dve opštine primer su kako treba se odvija saradnja ljudi i država na Balkanu, kazao je Njegova ekselencija Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji.

”Aktivno i već 50 godina opštine Knjaževac i Belogradčik primer su kako treba da sarađuju dve susedne opštine. Rukovodstva se menjanju, ali ostaju građani, bliskost Bugara i Srba. Veliki doprnos saradnji bilo bi otvaranje graničnog prelaza između dve države. Imao sam mogućnost da pre dva meseca razgovaram sa rukovodstvima Belogradčika i Knjaževca. Detaljno smo razgovarali i napravili predlog kako da se te aktivnosti ubrzaju. Granični prelaz ima višestruki značaj. On pruža mogućnosti za brži razvoj turizma, trgovine, ekonomije. Moja vrata su otvorena, a predstavnici Knjaževca i Belogradčika razgovarali su i sa gospodinom Ćurguzom, ambasadorom Srbije u Sofiji. Svako će sa svoje strane pokušati da to ubrza. Upoznat sam i sa regijom na kojoj treba da se nalazi granični prelaz, koji će mnogo značiti i ljudima i za odnose Bugarske i Srbije. Uveren sam da će se to dogoditi za vreme mog mandata”.





 

Za Knjaževac i Belogradčik je izuzetno važno što u svojim nastojanjima za otvaranje graničnog prelaza na Kadibogazu imaju podršku ambasadora u Beogradu i Sofiji. Boris Nikolov, kmet Belogradčika i Miodrag Ivković, predsednik SO Knjaževac ističu da bi on bio od velikog značaja za razvoj ekonomije, turizma, uspostavljanje novih kulturnih veza.

”Zdovoljstvo je naći se na ovom mestu. Želim da izrazim zahvalnost na podršci ambasadoru Vlajkovu, koji je sa nama razgovarao o saradnji Knjaževca i Belogradčika, o lepim stvarima koje su se dogodile u proteklih pedeset godina, ali i o problemima. On ima dobre namere i trudi se da nam pomogne u daljoj saradnji, u razvitku dve opštine, u otvaranju graničnog prelaza. Delimo mišljenje da je taj prelaz potreban kako bi se što više približila naša dva naroda i stvorili uslovi za ekonomsku saradnju”, kazao je mr Miodrag Ivković, predsednik SO Knjaževac.

”Zahvalan sam ambasadoru Vlajkovu što nam je dao priliku da zajedno sa kolegama iz Knjaževca budemo ovde na ovaj praznik Ujedinjene Evrope. Neko ga praznuje i kao Dan pobede, što je isto važno, razume se. Obeležavamo 50 godina službenog početka naših odnosa. Važno je reći da je prvi sabor organizovan još 1925. godine na granici koja spaja sela Salaš i Novo Korito. Desetine hiljada posetilaca iz obe zemlje, pokazuje koliko je to važno i mi smo svih ovih godina, nezavisno od rukovodstava koja su se menjala, pokušavali da ga razvijamo, a otvaranje graničnog prelaza je interes građana. Obratili smo se našim ambasadorima u Beogradu i Sofiji, kako bi prelaz bio što skorije otvoren. To je važno za naša dva regiona. Mi živimo, na žalost, u najsiromašnijim delovima Srbije i Bugarske, tako da je taj granični prelaz neophodan za naš brži ekonomski razvoj”, rekao je Boris Nikolov, kmet Belogradčika.

Ambasador Vlajkov kaže da je evropska budućnost Zapadnog Balkana, pa time i Srbije bila u fokusu bugarskog predsedavanja Evropskom unijom.

”Smatram da je Bugarska pokazala svoje iskreno uverenje da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. I pre predsedavanja Evropskom unijom mi smo uspeli da ubedimo naše partnere, države članice, da treba da se jasno o konkretno da perspektiva Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana. Osnovni prioritet bugarskog predsedvanja je proširenje Evropske unije i povezanost Zapadnog Balkana sa zemljama EU. Zadovoljni smo onim što smo uradili. Šestog februara je objavljena strategija za proširenje, datum ka kom smo usmereni je 2025. godina. Očekujemo da će Srbija uspeti da ostvari neophodne reforme i ispuni kriterijume za članstvo i da budemo zajedno u evropskoj porodici. Ja sam u stalnom kontaktu sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić, minsitrima u Vladi Srbije i vidim njihovu rešenost da vode Srbiju tim putem.”

Na prijemu u rezideniciji bugarskog ambasadora, gosti su bili u prilici da degustiraju vina Vinarije ”Jović” iz Potrkanja, kao i vina bugraskih proizvođača. Muzički ton izuzetno prijatnom popodnevu dale su članice gudačkog kvarteta Simfonijete Vidin. Pola veka bratimljena Belogradčika i Knjaževca na svoj način predstavio je i slikar Darko Dinić, platnom pod nazivom ”Dva mesta – jedan pogled”.

[FAG id=51975]




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...