Home / Agencija za razvoj opštine Knjaževa / Potpisani ugovori sa knjaževačkim voćarima (Video)

Potpisani ugovori sa knjaževačkim voćarima (Video)

Danas je u prostoru Doma kulture Opština Knjaževac potpisala ugovore sa 140 poljoprivrednih gazdinstava o podizanju višegodišnjih zasada voća.

Ukupna vrednost subvencija iz Opštinskog fonda za razvoj poljoprivrede iznosi u ovoj godini preko 11 miliona dinara. Poslednje ugovore o subvencionisanju poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini, opština Knjaževac potpisala je sa čak 140 gazdinstava, koja se bave uzgajanjem voća. ”Sada se vidi da je najveće interesovanje ljudi za podizanje višegodišnjih zasada. Ugovore je potpisalo 140 gazdinstava. Ukupna vrednost ove godine za tu svrhu je 11.200.000 dinara”, kazao je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika Opštine.



Niska cena i problemi i otkupu nisu pokolebali knjaževačke voćare da se bave tom vrstom proizvodnje, ali je savet Milana Đokića, prvog čoveka knjaževačke opštine da, udruživanjem, svoju višnju. šljivu, dunju, kupinu, jabuku, ili orah, pretvore u gotov proizvod, za šta će imati podršku lokalne samouprave. ”U narednoj godini i u narednim godinama podržaćemo sve one koji se budu odlučili da svoje voće i druge poljoprivredne proizvode počnu da prerađuju, finalizuju, pretvaraju u poluproizvode, ili gotive proizvode.

Podržaćemo upravo takve projekte. Moj poziv sa ovog mesta je da reagujete u tom pravcu, da izbegnemo da nas nakupci uslovljavaju cenom, da pokušamo da to pretvorimo u gotove proizvode. Nabavljaćemo i subvencionisati opremu, opremati prostor po selima…” Izgleda da je poruka predsednika knjaževačke opštune najpre doprla do žena, koje su, kao nosioci gazdinstava, a inače vešte u pripremanju sokova i džemova, shvatile da poljoprivreda može da bude unosan posao. One kažu da je lakše prodati gotov proizvod i, kako bi unapredile proizvodnju, formirale su i udruženje poslovnih žena. U narednoj godini, ponovio je Đokić, poljoprivrednici, koji su do sada koristili subvencije, dobijaće na svojim mobilnim telefonima, u vidu SMS poruka, informacije o svim konkursima koje raspisuju lokalna samouprava, ili Ministarstvo poljoprivrede, odnosno o svemu na šta imaju pravo, bilo da je reč o opštini, ili državi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...