Home / Knjaževac / Potpisan ugovor sa konsultantima za javno-privatno partnerstvo

Potpisan ugovor sa konsultantima za javno-privatno partnerstvo

U okviru projekta Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Halovo“, danas je u Zaječaru potpisan ugovor sa konsultantima za javno-privatno partnerstvo u procesu odabira privatnog partnera – operatera budućeg Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Halovo“.

U ime Koordinacionog tela koje rukovodi realizacijom projekta budućeg Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Halovo“ ugovor je potpisao šef Koordinacionog tela Boško Ničić, dok je u ime konsultanata, odnosno konzorcijuma koji čine: Advokatska kancelarija „Tasić i partneri“ iz Beograda, konsultantsko preduzeće TTI grupa iz Beograda i kompanija VTS porezi i finansije, koja čini deo svetske VTS globalne mreže, ugovor potpisala Marija Tasić, predstavnik konzorcijuma konsultantskih firmi.

U cilju zaštite života i zdravlja stanovnika, očuvanja prirodnih životnih uslova za biljni i životinjski svet, sprečavanja zagađenja površinskih i podzemnih voda, zemlje i vazduha, kao i efekta staklene bašte, gradovi Zaječar i Bor, kao i opštine Majdanpek, Negotin, Kladovo, Bor, Knjaževac i Boljevac postigli su dogovor da zajednički organizuju upravljanje komunalnim otpadom u okviru projekta Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Halovo“.  Danas je u Zaječaru potpisan ugovor  sa konsultantima za javno-privatno partnerstvo u procesu odabira privatnog partnera – operatera budućeg Regionalnog centra.

Prema rečima gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića, konačno, nakon dužeg vremena se došlo do završne faze realizacije projekta Regionalne deponije „Halovo“.



Deset godina traje procedura onoga što je trebalo da se obavi po Zakonu, pravilnicima, standardima… Konačno smo dobili saglasnost Ministartsva za zaštitu životne sredine, kada je u pitanju regionalni plan upravljanja otpadom. Koordinaciono telo, koje čine gradonačelnici i svi predsednici opština uključeni u projekat Regionalne deponije Halovo, ušlo je u postupak izbora konsultanta za javno privatno partnerstvo, a taj posao zajedno sa nama radi RARIS. Danas su ovde sa nama oni koji su na tenderu izabrani za konsultante, a to je konzorcijum koji čine: Advokatska kancelarija „Tasić i partneri“ iz Beograda, konsultantsko preduzeće TTI grupa iz Beograda, specijalizovano za komunalne delatnosti i kompanija VTS porezi i finansije, deo svetske VTS globalne mreže. Nakon ovog potpisivanja ugovora stajaće klauzula na osnovu koje neće moći tako lako da se napušta projekat, kao što je bio slučaj sa Kladovom, jer ćemo teško naći strateškog partnera za javno privatno partnerstvo, ako taj partner ne zna tačne količine otpada kojim može da raspolaže, a od toga će nama zavisiti cena odlaganja otpada, prerade otpada itd. Trudićemo se da imamo dobar izbor partnera, da što manje komunlanog otpada ostane u zemlji, da što više otpad bude prerađen, a da građane to što manje košta kroz cenu izvoženja smeća“, rekao je gradonačelnik Zaječara i predsednik Koordinacionog tela koje rukovodi realizacijom projekta Boško Ničić.

Prema rečima Vladana Jeremića, direktora RARIS-a, zadatak konsultanata je da spreme međunarodni tender na kome će se odabrati privatni operater koji će izgraditi i upravljati Regionalnim centrom za upravljanje komunalnim otpadaom za istočnu Srbiju, u kome će učestvovati sedam lokalnih samouprava – dva grada i pet opština.

 

Oni su ti koji treba da spreme i projekat, i studije opravdanosti, da sve te dokumente odobri Državna komisija za javno-privatno partnerstvo, kako je već predviđeno i Zakonom. Imamo jedan složen projekat, zato on toliko dugo i traje. Ceo postupak pripreme dokumentacije trajaće oko godinu dana i svi uslovi su tu da mi uradimo šta je do nas, da taj projekat izađe na tržište, a potom ćemo videti da li će biti interesovanja. Mi smo danas dogovorili da ćemo 8. novembra održati sastanak Koordinacionog odbora gde će konsultanti predstaviti šta su njihovi zahtevi od dokumentacije. Pripremili smo ugovor koji treba da potpišu opštine koje učestvuju u projektu i koje treba da definišu svoja prava i obaveze do zaključenja ugovora sa privatnim partnerom. Očekujemo da od Ministartva životne sredine dobijemo zvaničnu pismenu saglasnost na dokument koji se zove Regionalni plan upravljanja otpadom“, istakao je Jeremić.

Konzorcijum čine iskusni članovi koji imaju dovoljno relevantnog poslovnog iskustva u projektima javnog-privatnog partnerstva ali i u delu u komunalnih usluga.

 

„Sa nama su i savetnici u oblasti za ekonomska i finansijska pitanja, tako da ćemo na ovom projektu objediniti lokalno iskustvo sa međunarodnim iskustvom u ovoj oblasti. Naš zadatak će biti da sačinimo predlog projekta na bazi već postojeće dokumentacije i da osmislimo biznis model koji će objediniti interese kako budućeg privatnog partnera, tako i lokalnih samouprava i doprineti očuvanju životne sredine. Drugi deo našeg zadatka je da se pripremi tenderska dokumentacija kojom će se pozvati privatni partner u jednoj janoj nabavci“, istakla je Marija Tasić, predstavnik konzorcijuma konsultantskih firmi.

Kako je prvi čovek Zaječara prilikom potpisivanja ugovora rekao, ako se prijavi onaj ko bude ispunjavao uslove tendera,  izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Halovo“, počeće najranije sredinom 2020. godine.



Izvor/Foto http://radiomagnum.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...