Home / 2022 / Podržan Projekat Izgradnje sportskih terena na stadionu u Кnjaževcu -EU PRO Plus

Podržan Projekat Izgradnje sportskih terena na stadionu u Кnjaževcu -EU PRO Plus

Evropska unija (EU) će preko EU PRO Plus programa podržati 34 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koji uključuju obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije. 

U opštini Knjaževac podržan je Projekat  Izgradnje sportskih terena na stadionu u Knjaževcu Ukupna vrednost: 199.769 evra (EU PRO Plus: 169.804 evra Sufinansiranje: 29.965 evra).

Radi se o Izgradnji sportskih terena na stadionu u Кnjaževcu (2,5 ha) kao dela lokalnog sportskog kompleksa izgrađenog šezdesetih godina 20. veka, renoviranog 2018–2019. godine u cilju stvaranja
uslova za sportsko-rekreativne aktivnosti za članove sportskih klubova, decu, mlade, kao i rekreativce i turiste




Evropska unija (EU) će preko EU PRO Plus programa podržati 34 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koji uključuju obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Na ovaj način će EU u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržati unapređenje kvaliteta života ljudi sa više od 5,5 miliona evra, a posebna pažnja će biti usmerena na ugrožene grupe stanovništva, kao i na oporavak od posledica kovida 19.

„Održivi teritorijalni razvoj je važna strateška  tema u celoj Evropi. Srbija deli taj cilj i evropske integracije, odnosno naše usklađivanje sa politikama EU, upravo su instrument koji može na najbolji način da doprinese smanjenju nejednake razvijenosti na teritoriji naše zemlje, kao i stvaranju mogućnosti za bolji život i rad za sve one koji žele da ostanu u svojim lokalnim sredinama”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

„Ovi projekti, koji će se uz podršku Evropske unije sprovoditi u okviru EU PRO Plus programa opipljiv su doprinos tom cilju, a pre svega stvaranju jednakih uslova za obrazovanje i odrastanje dece, unapređenje kvaliteta i dostupnosti komunalnih, zdravstvenih i socijalnih usluga”, zaključila je Joksimović ističući da su lokalne samouprave konkurisale sa prioritetnim projektima koji će unaprediti život u tim sredinama.

„Podrškom realizaciji ovih projekata lokalne infrastrukture Evropska unija direktno doprinosi boljem životu stanovništva u Srbiji kroz rekonstrukciju javnih objekata koja ne samo da će poboljšati njihovu funkcionalnost i usluge koje pružaju stanovništvu već će biti unapređena i energetska efikasnost, pristupačnost kao i zaštita životne sredine i urbana mobilnost”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 3. decembra 2021. do 31. januara 2022. godine, stiglo je ukupno 75 predloga projekata, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15 procenata od vrednosti projekta. Takođe, lokalne samouprave su imale pravo da konkurišu za dva projekta pod uslovom da su jedan ili oba iz oblasti zdravstva i/ili socijalne zaštite. Tako će 33 lokalne samouprave kojima su odobreni projekti učestvovati u realizaciji sa 2.742.579 miliona evra, pa se ukupan budžet svih projekata procenjuje na 8.272.532 miliona evra.

Lista odobrenih projekata dostupna je ovde na internet stranici programa EU PRO Plus.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...