Home / Knjaževac / Podrška Kraljevine Norveške opštini Knjaževac

Podrška Kraljevine Norveške opštini Knjaževac

Svečanim uručenjem sertifikata o dodeli bespovratnih sredstava Kraljevine Norveške predstavnicima lokalnih samouprava, otpočelo je sprovođenje projekata vrednih 840.000 evra za unapređenja infrastrukture i stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje, u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija“.Među njima nalazi se i opština Knjaževac u kojoj  Kraljevina Norveške pomaže Rekonstrukcija kompleksa gradskog stadiona sa  112.500 $.

„Gradovi i opštine nikada nisu imali veću podršku nego danas, kako od Republike Srbije, tako i kroz donatorske programe. Kraljevina Noveška podržava razvoj lokalne infrastukture i zapošljavanje ranjivih grupa, a lokalne samouprave treba da koriste svaku dostupnu pomoć, kako bi dobili finanijsku i ekspertsku podršku za bolji život građana“, rekao je Zoran Kasalović, državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Infrastrukturni projekti, čija će implementacija trajati do maja 2020. godine, poboljšaće funkcionisanje objekata za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, kulturu i sport, a obuhvatiće i izgradnju kanalizacione mreže. Projekti će biti sprovedeni u Babušnici, Beloj Palanci, Beloj Crkvi, Vladičinom Hanu, Golupcu, Knjaževcu, Kučevu i Surdulici. Kraljevina Norveška izdvojila je 780.000 evra za sprovođenje ovih aktivnosti, dok će opštine obezbediti učešće od ukupno 297.000 evra.



„Suština projekta „Norveška za vas – Srbija“ je da omogući bolji život stanovnicima manje razvijenih opština. Primećujem napredak i razvoj lokalnih samouprava u Srbiji, ali postoje delovi zemlje koji zaostaju. Ovo nije specifično samo za Srbiju, jer to se dešava i u razvijenim državama, gde pojedini delovi brže napreduju. Podržavamo opštine da ostvare svoje potencijale, i verujemo da ćemo sa nacionalnim partnerima i UNOPSom uspeti da unapredimo živote građana u ovim krajevima“, rekao je Nj. E. ambasador Kraljevine Norveške u Republici Srbiji Arne Sanes Bjornstad.

Prema projektima za povećanje zapošljivosti, opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Mionica, Sjenica i Trgovište dobiće poršku za sprovođenje različitih vrsta obuka u javnom i privatnom sektoru za 102 osobe, nakon čega će njih 50 dobiti posao. Podrška je usmerena na teže zapošljive grupe stanovništva – mlade do 30 godina, osobe sa nižim nivoom obrazovanja, Rome, starije od 50 godina i dugoročno nezaposlene. Za ove aktivnosti, Kraljevina Norveška izdvojila je 60.000 evra, dok će opštine obezbediti učešće od ukupno 16.500 evra.

„Podrška Kraljevine Norveške Srbiji nastavlja se kroz projekat „Norveška za vas“, kroz koji najugroženije lokalne samouprave dobijaju podršku za razvoj i otvaranje novih radnih mesta, kako bi se omogućio pristup zaposlenju svim stanovnicima, a najviše onima iz ugroženih grupa. Naši dugogodišnji – partneri Kraljevina Norveška i UNOPS – prepoznali su naše zalaganja da omogućimo razvoj svih lokalnih samouprava i poboljšamo uslove života svim građanima“, rekla je pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirjana Ćojbašić.

„Ovi projekti doprineće povećanju kvaliteta života građana Srbije, pa tako će u ovim opštinama biti rekonstruisane škole, vrtići i kulturni centri, dok će kroz stručne obuke biti olakšano zapošljavanje. Veoma mi je drago da vidim zajedničke napore Vlade Srbije i Kraljevine Norveške, naročito u dugoročnom rešavanju ovih problema sa kojima se stanovnici ovih opština svakodnevno suočavaju“, rekla je šefica kancelarije UNOPSa u Srbiji Mikela Telatin.

Za više detalja o odobrenim projektima:

Lokalna infrastruktura http://www.norveskazavas.org.rs/assets/img/news04/CFP_11-2018-infosheet-srb-draft.pdf

Stručne obuke http://www.norveskazavas.org.rs/assets/img/news04/CFP_10-2018-infosheet-draft-srb.pdf



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...