Home / Drugi pišu / PAMTIĆU U 2014: Marijana Milosavljević, novinarka

PAMTIĆU U 2014: Marijana Milosavljević, novinarka

PAMTIĆU U 2014 Marijana Milosavljević, novinarka

Marijana Milosavljević donirala je nedavno bubreg koleginici, novinarki Ivani Janković. Kada su Ivani, posle višedecenijske borbe sa dijabetesom otkazali bubrezi, a lekari joj saopštili da je transplantacija jedina šansa da preživi, Marijana nije imala dilemu šta treba da učini. Iako je ceo radni vek provela u novinarstvu, ona trenutno radi u Agenciji za borbu protiv korupcije. Novinarsku karijeru počela je na Radio Indeksu, a nastavila u Radio Beogradu, „NIN-u” i „Politici”. Rođena je 1966. u Knjaževcu, a diplomirala na Defektološkom fakultetu u Beogradu. Evo po čemu će Marijana Milosavljević da pamti 2014.

DOGAĐAJ GODINE

Tekst peticije 60 poznatih Nemaca iz političkog, kulturnog, privrednog, naučnog, medijskog i crkvenog života koji su početkom meseca apelovali na poslanike Bundestaga da se Rusija ne tera iz Evrope, jer bi to bilo „neistorijski, nerazumno i opasno po mir”. Oni podsećaju da Rusija od Bečkog kongresa pripada velikim evropskim silama i da su svi koji su to pokušali nasilno da promene doživeli krvav neuspeh. Potpisnici insistiraju da saradnja a ne izopštavanje treba da budu ključni princip nemačke politike. U crno-belom svetu jednostrano dirigovanih medija nije bilo mesta za disonantan ton koji umesto pretnji nudi umerenost i razumevanje komplikovanih odnosa.

PROMAŠAJ GODINE


Ukidanje „Utiska nedelje” Olje Bećković posle 23 godine emitovanja. Ostala je praznina koju u elektronskim medijima uglavnom ispunjavaju teatralno snishodljivi brbljivci umesto novinara. Biće nam potrebni novinari koji se sećaju slobode.

DOMAĆA LIČNOST GODINE

Izvan medijskog sveta novinare već dugo smatraju gubitnicima i sve više lako zamenljivom robom. Svi su se pomalo predali, ali ne i Ljiljana Smajlović, koja, kao glavna urednica „Politike”, svakodnevno demonstrira da profesija ne mora da bude podanička. Ona zna da je častan odnos prema profesiji nešto što je daleko važnije od pojedinaca, da je to u stvari odgovor na pitanje kakav svet želimo da ostavimo budućim generacijama.

STRANA LIČNOST GODINE

Oliver Stoun jer je najavio da će snimiti film o uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, jer je „heroj današnjice a njegova priča najveća priča našeg vremena”. I zato što je među prvima podržao osnivača „Vikiliksa” Džulijana Asanža, pokojnog predsednika Venecuele Uga Čavesa i kubanskog lidera Fidela Kastra. I još jer je u septembru stao u Putinovu odbranu, navodeći da ruski predsednik u ukrajinskoj krizi brani „ključne geopolitičke interese Rusije” i da NATO-u nije mogao da prepusti Krim.

ROMAN GODINE

„Velika očekivanja” Čarlsa Dikensa. Izgleda da se polako vraćamo klasicima, jer je ovaj, po mnogima, najbolji Dikensov roman koji je izdao „Vulkan”, rasprodat. Osetljivog na nepravdu Dikensa možemo smatrati glasnogovornikom poniženih i uvređenih. Iako sam ga upoznala u detinjstvu ovaj roman sam pročitala tek letos i kao da sam se vratila starom starovremenskom prijatelju.

ALBUM GODINE

Zauvek Leonard Koen koga volim kao što volim starog prijatelja.

FILM GODINE

„Neposlušni” Mine Đukić. Lepota, toplina i čistota kratka su definicija filma, a čini mi se i same autorke koja je takav utisak ostavila dok je javnosti objašnjavala zašto se sa istomišljenicima odvažila da bude neposlušna i okupira bioskop „Zvezdu”.

KONCERT GODINE

Pre nekoliko godina otkrila sam klasičnu muziku. Sada se budim, radim i ležem sa „Meco” kanalom. Potpuno sam hipnotisana ličnošću dirigenta Valerija Gergijeva bilo da je reč o koncertnom, baletskom bili operskom repertoaru. Potpuno je drugačiji i iznova pronalazi poseban pristup svakom delu.

ŠTA ĆE OBELEŽITI 2015?

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih. Još više nezaposlenih i odbeglih, još veći broj abortusa… uz sećanje na bolju prošlost.

—————————————–

UČETVUJTE U NAŠOJ ANKETI O 2014. GODINI

Šta su po vama bili:

·događaj godine,

·promašaj godine,

·domaća ličnost godine,

·strana ličnost godine

·knjiga godine,

·film godine

·šta će obeležiti 2015

Vaše utiske i favorite u navedenim kategorijama, uz obrazloženje zašto, pošaljite i-mejlom na adresu spektar@politika.rs ili pismom na adresu: „Politika” (za Spektar), Makedonska 29, Beograd.

U ovom izboru možete da učestvujete i na našoj fejsbuk stranici: facebook.com/PolitikaOnline

Pišite…Politika.rs
objavljeno: 29.12.2014.

Leave a Reply

x

Check Also

Osam zlatnih medalja za Knjaževčane

Na  šestom Državnom prvenstvu u Powerliftingu Raw & EQ koje je održano ...