Home / Knjaževac / Orkestar „Dar-Mar” i „Timočki veseljaci” iz Knjaževca među 20 orkestara u finalu Guče

Orkestar „Dar-Mar” i „Timočki veseljaci” iz Knjaževca među 20 orkestara u finalu Guče

Guča – U finalnom takmičenju seniorskih orkestara za prestižne nagrade Dragačevskog sabora trubača u Guči, 58. po redu, boriće se čak 20 kapela koje su prošle kvalifikacije u devet predtakmičarskih centara, koliko ih je bilo određeno za ovu godinu. Među finaliste su, posle izmena koje su naknadno dostavili predtakmičarski centri, uvršćeni i sastavi Ivana Đenadića iz Akmačića i Elvisa Bajramovića iz Bojnika – saopštio je Saborski odbor.

Tako će sledeće subote, 11. avgusta od 20 sati na glavnoj saborskoj pozornici, zasvirati sledeći finalisti sa svojim orkestrima: Stefan Mladenović (Vranje), „Dragačevske trube” (Guča), Stojan Krstić (Lepenica), „Dar-Mar” (Knjaževac), Bojan Krstić (Vladičin Han), Marko Trnavac (Mršelji), Mile Novković (Vladičin Han), Božidar Mladenović (Svilajnac), Ivan Jovanović (Užice), Bojan Ristić (Vladičin Han), Danijel Kostić (Novi Sad), Milan Mića Petrović (Vladičin Han), Saša Pavlović (Pirot), Elvis Bajramović (Bojnik, izmena – umesto Dragana Mirkovića), Marko Gligorijević (Bajina Bašta), Kristijan Trajković (Zagužanje), „Timočki veseljaci” (Knjaževac), Siniša Stanković (Zagužanje), Ivan Đenadić (Akmačići, izmena – umesto Branka Ostojića) i Vladimir Ivanović (Zagužanje).

Zanimljivo je da će se ove godine u finalu pojaviti čak petorica kapelnika debitanata, kojima će ovo biti prvo učešće u finalu u svojstvu šefa orkestra.

Stefan Mladenović je sada treći put kapelnik u završnici Guče, a ostali finalisti imaju ovakav bilans: „Dragačevske trube” 2, Stojan Krstić 20, Dar-Mar 2, Krstić Bojan 13, Marko Trnavac 4, Mile Novković debitant, Božidar Mladenović 5, Ivan Jovanović 6, Bojan Ristić 9, Danijel Kostić debitant, Milan Petrović Mića debitant, Saša Pavlović 3, Elvis Bajramović 2, Marko Gligorijević 5, Kristijan Trajković debitant, „Timočki veseljaci” debitanti, Siniša Stanković 17, Ivan Đenadić 3, Vladimir Ivanović 3.




Najviše učešća u finalu sabora kao kapelnik ima Božidar Nikolić Donja iz Gredelice (26), još svira samo što je u međuvremenu predao šefovsko mesto unuku, ali ove godine nisu prošli na predtakmičenje u Surdulici. Iza Donje su Milovan Babić iz Krvavaca, Fejat Sejdić iz Bojnika i Aca Novković iz Zagužanja (po 24), Slobodan Salijević iz Prekodolca (21), Boško Ostojić iz Zlakuse i Stojan Krstić iz Lepenice (po 20), Boban Marković iz Vladičinog Hana, Miloš Perišić iz Goračića, Gvozden Rosić iz Rtiju i Siniša Stanković iz Zagužanja po 17, Milovan Petrović iz Dubokog i Božidar Luković iz Kotraže (po 16), Durmiš Saćipović iz Dugojnice (15) i Vidoje Filipović iz Milićevog Sela (14).

Ovogodišnji Dragačevski sabor trajaće od 9. do 12. avgusta.

 

NA ovogodišnjem Saboru trubača u Guči (58. po redu), “Večernje novosti” će 55. jubilarni put dodeliti nagradu najpopularnijem i najboljem trubaču po oceni žirija publike – “Zlatnu trubu”. “Novosti” su od trećeg Sabora trubača u Guči, 1964. godine, ustanovile ovu nagradu, i od tada su i darodavci nagrade “Truba publike”, koju su već posle prve dodele sami trubači nazvali “Zlatna truba”, i to ime je zadržala do danas. Ovo je trofej koji željno iščekuje svaki trubač, jer dobitniku donosi popularnost, više gostovanja i veću zaradu.

Prvi dobitnik koji se okitio ovim laskavim i priznatim trofejom bio je Srećko Obradović iz sela Rti u Dragačevu. Najviše “Zlatnih truba” (po četiri) osvojili su Milivoje Stanimirović iz Krvavaca i Milovan Petrović iz Dubokog, koga je posle smrti nasledio sin Dejan, koji je ovo priznanje dobio 2005, 2009. i 2010. godine. Jedino je proslavljenom trubačkom asu Stanimiroviću pošlo za rukom da četiri godine uzastopno osvoji “Zlatnu trubu”. Među onima koji su se “pozlatili” bili su i Milija Milić iz Bajine Bašte (tri puta), Dejan Lazarević iz Požege, Dejan Jevđić iz Požege (tri puta uzastopno), nadaleko čuveni majstor trube Boban Marković, Fejat Sejdić, Slobodan Salijević i mnogi drugi.

Dobitnici ovog trofeja postajali su trubači koji su na finalnom takmičenju izmamili najduži aplauz saboraša, a žiri publike birao se iz redova saboraša i novinara “Večernjih novosti”.

– Drage su nam sve nagrade, ali ono što kaže publika, to je veoma bitno za nas. Ova nagrada nam je merilo koliko smo dobri, koliko voljeni u narodu. Publiku niko ne može da prevari – kazali su nam mnogobrojni trubači s kojima smo pričali i koji su se složili da je zlato, ipak, “Zlatna truba”.

Nagrada za trubača koji osvoji srca saboraša je instrument – truba.

U BORBI ZA TITULU I 20 KAPELNIKA

GUČA – U finalnom takmičenju seniorskih trubačkih orkestara, za “Zlatnu trubu”, dar “Večernjih novosti”, ove godine će se boriti čak 20 kapelnika orkestara koji su se izborili za plasman iz devet predtakmičarskih centara. U subotu, 11. avgusta, s početkom u 20 časova, na glavnoj pozornici na stadionu zasviraće:

Stefan Mladenović, Vranje “Dragačevske trube”, Guča Stojan Krstić, Lepenica”Dar-Mar”, Knjaževac Bojan Krstić, Vladičin Han Marko Trnavac, Mršelji Mile Novković, Vladičin Han Božidar Mladenović, Svilajnac Ivan Jovanović, Užice Bojan Ristić, Vladičin Han Danijel Kostić, Novi Sad Milan Mića Petrović, Vladičin Han Saša Pavlović, Pirot Dragan Mirković, Surdulica Marko Gligorijević, Bajina Bašta Kristijan Trajković, Zagužanje “Timočki veseljaci”, Knjaževac Siniša Stanković, Zagužanje Ivan Đenadić, Akmačići Vladimir Ivanović, Zagužanje.


PROČITAJTE JOŠ: 
Besplatni svi koncerti u Guči

DOBITNICI “ZLATNE TRUBE”

1964. godine: Srećko Obradović (Rti)

1965. godine: Stanko Glavonjić (Goračići)

1966. godine: Radovan Babić (Milićevo Selo)

1967. godine: nije dodeljena

1968. godine: Durmiš Saćipović (Dugojnica)

1969. godine: Milivoje Stanimirović (Krvavci)

1970. godine: Milivoje Stanimirović (Krvavci)

1971. godine: Milivoje Stanimirović (Krvavci)

1972. godine: Milivoje Stanimirović (Krvavci)

1973. godine: Ekrem Mamutović (Vranje)

1974. godine: Milovan Babić (Krvavci)

1975. godine: Miloš Perišić (Goračići)

1976. godine: Radojko Vitezović (Tubići)

1977. godine: Miloš Perišić (Goračići)

1978. godine: Milovan Babić (Krvavci)

1979. godine: Dragan Ignjić (Užice)

1980. godine: Svetozar Lazović (Ježevica)

1981. godine: Božidar Ajredinović (Vranje)

1982. godine: Fejat Sejdić (Bojnik)

1983. godine: Boško Ostojić (Zlakusa)

1984. godine: Milovan Petrović (Duboko)

1985. godine: Boško Ostojić (Zlakusa)

1986. godine: Slobodan Salijević (Prekodolce)

1987. godine: Ranko Jovanović (Dljin)

1988. godine: Milovan Petrović (Duboko)

1989. godine: Milija Milić (Bajina Bašta)

1990. godine: Milija Milić (Bajina Bašta)

1991. godine: Danilo Obradović (Rti)

1992. godine: Radojko Vitezović (Tubići)

1993. godine: Milovan Petrović (Duboko)

1994. godine: Boban Marković (Vladičin Han)

1995. godine: Vidoje Filipović (Milićevo Selo)

1996. godine: Aca Novković (Zagužanje)

1997. godine: Milovan Petrović (Duboko)

1998. godine: Milija Milić (Bajina Bašta)

1999. godine: Radiša Vitezović (Tubići)

2000. godine: Dragan Lazović (Ježevica)

2001. godine: Gvozden Rosić (Rti)

2002. godine: Milojko Đurić (Krvavci)

2003. godine: Dejan Lazarević (Požega)

2004. godine: Srđan Azirović (Bojnik)

2005. godine: Dejan Petrović (Duboko)

2006. godine: Dragan Ignjić (Užice)

2007. godine: Dejan Lazarević (Požega)

2008. godine: Dejan Lazarević (Požega)

2009. godine: Dejan Petrović (Užice)

2010. godine: Dejan Petrović (Užice)

2011. godine: Dejan Jevđić (Požega)

2012. godine: Dejan Jevđić (Požega)

2013. godine: Dejan Jevđić (Požega)

2014. godine: Goran Ranković (Guča)

2015. godine: Bojan Krstić (Vladičin Han)

2016. godine: Marko Gligorijević (Dub)

2017. godine: Ivan Jovanović (Užice)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...