Home / Knjaževac / Obuku 17 teniskih trenera u Knjaževcu

Obuku 17 teniskih trenera u Knjaževcu

Teniska budućnost Srbije je velika, široka. Dokaz za to su mladi reprezentativci koji beleže vrhunske rezulate na evropskoj sceni, kao što to čine i seniori na svetskoj.

Teniski savez Srbije u okvirima svojih mogućnosti pruža priliku mladim teniskim snagama Srbije za usavršavanje. Od 2018. uvedeni su trening kampovi po regionima koji su prilika da se šampioni i budući šampioni uporede, da steknu određena iskustva, uporede snage na terenu, spoznaju svoje i protivnikove vrline i slabosti, da uvide šta im je potrebno da napreduju, da se motivišu za još veći rad i da još bolje treniraju i beleže nove i jače rezultate.

Do sada smo licencirali 175 trenera, uzeli smo njihov program za razvoj dece u tenisu za prve korake, za vikend u Knjaževcu će proći obuku 17 trenera i dobiti licence. Naša namera je da deci približimo tenis, da deca zavole tenis i imaju kvalitetno detinjstvo kroz sport, da se odvoje od igrica, moblinih telefona, da deo vremena provedu u druženju i prirodi, razumevajući život na jedan rekao bi najbolji način, a to je život kroz sport“.




FOTO: TSS / PROMO

Srbija već decenijama lansira sjajne igrače, velike šampione, pisce istorije u ovom sportu naše zemlje, ali i šire. TSS svim svojim raspoloživim snagama ulaže i  brine za mlade igrače, otkriva talente i stvara igrače i to je pravi i jedni put prosperiterta tenisa u Srbiji. Pored organizacije pripremnih kampova (po regionima) za juniorske selekcije Srbije, nastavljena je i velike akcija tenis 10 škola tenisa širom Srbije, sve u cilju omasovljenja ovog sporta na našim prostorima.

Prvi pripremni kamp za juniorske selekcije Srbije (regioni) organizovan je u julu u Nišu na terenima TK TAŽ, u kojem su se za evropske šampionate (pojedinačna i ekipna) pripremali najbolji junori Srbije u konkurenciji do 16 godina zajedno sa gostima, juniorskom selekcijom Bugarske.

FOTO: TSS / PROMO

Novi kamp Teniskog saveza Srbije, na čelu sa šefom stručnog štaba juniorskih selekcija TSS Rencom Furlanom, ove nedelje realizuje se u Subotici i TK Spartak u kojem se za završne evropske Masters šampionate pripremaju najbolji junori Srbije u konkurenciji do 16 godina, zajedno sa najboljim mladim teniserima iz Subotice (ekipnim šampionima Srbije 2018. u konkurenciji do 18 godina (juniorke) i vicešampionima (juniori).

Na obraćanju javnosti koje je održano u prostorijama jednog od najjačih teniskih centara Srbije, TK Spartak koji već decenijama konstantno lansira nove asove, predsednik Teniskog saveza Srbije mr Mirko Petrović istakao je da je juniorski program jedan od bazičnih programa TSS:

FOTO: TSS / PROMO

„Razvoj naših najtalentovanijih igrača je nešto što je u fokusu TSS. Pre dve godine smo formirali stručni štab na čelu sa Rencom Furlanom, koji je na predlog Novaka Đokovića uspostavio saradnju sa TSS. Namera saradnje sa Furlanom bila je da stručni štab na čelu sa njim selektuje naše najbolje igrače na osnovnu naših pravilnika i kriterijuma koje TSS ima, a istovremeno da na osnovu procene našeg stručnog štaba ti igrači koji stasavaju ulaze u A, B i prioriti timove TSS. Oni dobijaju odgovarajuću podršku od TSS. Naš cilj je bio da se pravi program rada sa njima, da se prati njihov razvoj, prati napredak i daju sugestije u podizanju kvaliteta igre. Realizacija tog programa podrazumeva da se na svakih mesec i po dana održi jedan nacionalni kamp najtalentovanijim igračima u konkurencijama do 12, 14, 16 i 18 godina. Ima i mladih igrača do 21 godinu kojima takođe pomažemo. Verujemo da će taj rad koji traje već dve godine dati i odgovarajuće rezultate jer će taj kontinuitet omogućiti i da u periodu kada jedna zlatna generacija polako silazi sa scene doneti nastavak kontinuiteta sjajnih rezultata na ATP i WTA sceni i naša namera je da taj kontinuitet nastavimo u godinama koje su pred nama“, rekao je Petrović.

Da postoji razlog za optimizam, predsednik TSS Petrović navodi i činjenicu da danas Srbija ima prve tenisere Evrope u konkurenciji do 16 godina na Race Masters listi (Nikol Paleček i Stefan Popović).

„Nikol i Stefan su osvojili duple krune na “Tennis Europe” turnirima prve kategorije u Barseloni i učestvovaće na završnom Mastersu u konkurenciji do 16 godina u Italiji, kao i  Petar Teodorović i  Darja Šuvirdjonkova, koji su takođe obezbedili plasman među osam najboljih na Starom kontinentu. Na završnom Mastersu do 14 Srbiju će predstavljati Fatma Idrizović, peta teniserka Evrope (do 14) koja je takođe sa nama ovde u Subotici i vredno se sprema sa ostalim reprezentativcima naše zemlje za veliko takmičenje koje im predstoji. Čestitam svim našim devojčicama i dečacima na ovako velikim i značajnim rezultatima koje su ostvarili i smatram da je to podstrek za dalji rad i za napredak u kvalitetu igre i postizanju još boljih rezultata u uzrastu u kojem se oni takmiče. Za ove dve godine smo radili na tome da ojačamo timski duh, nacionalne kampove učinimo bitnim i značajnim za naše mlade igrače. Zahvaljujem se Nikol i Stefanu koji su došli na ovaj kamp, koji žele i rade pod našim programom, pod našim stručnim štabom. Pored fokusa na razvoj juniora i bazičnih programa TSS pridaje veliki značaj i na organizaciji fjučers takmičenja turnira za decu od 12 do 18 godina. Ove godine su Draginja Vuković i Marko Miladinović osvojili fjučerse u Srbiji. Profi prvenac Miladinović je osvojio u Novom Sadu, igrao finale u Subotici, Draginja je do titule stigla u Vrnjačkoj Banji, tako da je naš cilj da nastavimo sa organizacijom fjučers turnira koji će omogućiti našim mladim seniorima da prve korake u profesionalnoj karijeri, koji su vrlo teški ostvare ovde kod nas u našoj zemlji. Organizovali smo i po tri Tennis Europe turnira do 12, 14 i 16 godina za devojčice i dečake, pet u konkurenciji do 18 godina“.

FOTO: TSS / PROMO

Na kraju predsednik TSS je istakao da je jedan od bitnih bazičnih programa TSS program tennis 10.

„Imamo u poslednjih nekoliko godina pad broja igrača koji igraju tenis i naša namera je da proširimo kvantitativnu osnovu, da privučemo što veći broj dece ka tenisu i TSS  je uspostavio saradnju sa kompanijom “Evolve 9”. To je jedna svetska kompanija koja danas raspolaže sa najkvalitetnijim programom tennis 10. Do sada smo licencirali 175 trenera, uzeli smo njihov program za razvoj dece u tenisu za prve korake, za vikend u Knjaževcu će proći obuku 17 trenera i dobiti licence. Naša namera je da deci približimo tenis, da deca zavole tenis i imaju kvalitetno detinjstvo kroz sport, da se odvoje od igrica, moblinih telefona, da deo vremena provedu u druženju i prirodi, razumevajući život na jedan rekao bi najbolji način, a to je život kroz sport“.

Na kraju predsednik TSS se zahvalio TK Spartak na sjajnoj organizaciji kampa, kao i svemu što tokom cele godine čine za razvoj tenisa u Srbiji.

„Zahvaljujem se predsedniku TK Spartak Milanu Vučkoviću i predsedniku TS Vojvodine i Skupštine TSS Milanu Jerinkiću jer smatram da snaga našeg tenisa leži u našim klubovima. TK Spartak je jedan od najznačajnijih naših klubova i naš cilj je da ove nacionalne kampove ne držimo samo u Beogradu, već u značajnijim klubovima širom Srbije koji imaju ozbiljan rad sa decom, igračima, tako da smo pre mesec dana bili u Nišu, sada smo u Subotici, verujem da ćemo sledeći put biti u Novom Sadu i zatim se vratiti u Beograd“ – zaključio je Petrović.

Javnosti  su se u Subotici predstavila i četiri mlada asa Srbije, koja su se kvalifikovala na završni Tennis Europe Masters koji se igra do 5. do 7. oktobra 2018. u italijanskom gradu Ređio di Kalabrija: Stefan Popović i Nikol Paleček, Fatma Idrizović, Petar Teodorović, kao i Anđela Skrobonja (osvojila pre četiri dana Ekipno prvenstvo Srbije u konkurecniji do 18 sa TK Spartak) i Goran Životić koji su zabeležili sjajne rezultate na ITF takmičenjima u 2018. Pored ovih igrača na pripremama su i najbolji teniseri i teniserke iz Subotice.



Izvor Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...