Home / Knjaževac / Obuka za odbornice i odbornike o pitanjima rodne ravnopravnosti

Obuka za odbornice i odbornike o pitanjima rodne ravnopravnosti

UN WOMEN, agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske kroz program Evropski PROGRES, sprovodi projekat ,,Osnaživanje žena u odlučivanju kroz aktivno angažovanjeu lokalnim ženskim odborničkim mrežama.ʼʼ Jedna od prvih aktivnosti projekta ,,Osnaživanje žena u odlučivanju kroz aktivno angažovanjeu lokalnim ženskim odborničkim mrežamaʼʼ bila je podrška uspostavljanju ženskih odborničkih mreža u lokalu. U novembru i decembru 2016. godine osnovano je deset ženskih odborničkih mreža u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Cilj njihovog osnivanja jeste unapređivanje rodne ravnopravnosti i položaja žena u lokalnim samoupravama. Zajedničkim delovanjem odbornice će imati priliku da u svojim skupštinama opština otvore teme koje su od posebne važnosti za građanke, kao i da svoj rad i inicijative usmere ka rešavanju problema građana i građanki, u skladu sa postojećim okvirom za unapređenje rodne ravnopravnosti.

U cilju unapređenja razumevanja, ali i podrške inicijativama u lokalnim skupštinama, organizovana je i Obuka za odbornice i odbornike o specifičnim pitanjima rodne ravnopravnosti 27. i 28. februara 2017. godine u hotelu Tami Residence u Nišu. Tom prilikom prisustvovali su magistar Miodrag Ivković, predsednik skupštine i odbornica Jasna Mihajlović.




Ciljevi obuke su unapređivanje kapaciteta odbornika i odbornica za procese kreiranja i praćenja (lokalnih) politika, povećanje razumevanja značaja rodne ravnopravnosti i procesa uvođenja rodne perspektive u lokalne politike, kao i bolje razumevanje uloge odbornica i odbornika u uvođenju rodne perspektive i kreiranju politika u oblasti rodne ravnopravnosti.

Nakon upoznavanja trenera i učesnika obuke, predložen je i dogovor o daljem radu. Prvog dana na dnevnom redu našao se kviz o rodnoj ravnopravnosti ,,Zašto je rodna ravnopravnost naša tema?ʼʼ, bilo je reči i o diskriminaciji i ravnopravnosti, kao i o rodnoj ravnopravnosti u nadležnostima/odlukama Skupštine opštine. Za drugi dan ostale su teme: rodno odgovorno budžetiranje i rodna analiza, uloga odbornika i odbornica i mehanizama za rodnu ravnopravnost, primena Evropske povelje za ravnopravnost na lokalnom nivou, razgovor o prioritetima u opštinama, dogovor o daljim koracima i evaluacija i zatvaranje seminara.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...