Home / 2021 / Obavezni vojni rok neće pre sredine 2022?

Obavezni vojni rok neće pre sredine 2022?

Služenje obaveznog vojnog roka neće biti vraćeno početkom 2022. godine, prenose mediji.

Navodno, to je nedovoljno vremena da se pripremi sve neophodno za eventualno vraćanje vojnika u kasarne.

Razgovori o vraćanju obaveznog vojnog roka, kao i o modelu eventualnog služenja su u toku.

Mada, “Blic” piše kako se “nije odmaklo daleko, Generalštab razmatra različite modele i trebalo bi s njima da upozna predsednika Republike i Vladu Srbije u narednim mesecima”.

Spekulacije o služenju vojnog roka u uniformi početkom naredne godine, međutim, prema navodima medija, nisu baš najrealnije.


“Mi tu odluku nećemo doneti do kraja ove godine, pa samim tim ne deluje realno da polovinom sledeće godine počne služenje vojnog roka”, prenosi “Blic” reči svog sagovornika iz vojnih struktura.

“Narodna skupština je ta koja je zamrznula služenje vojnog roka. Predlog ćemo usaglasiti sa predsednikom i Vladom. Tako važnu odluku nismo želeli da donesemo preko noći i o njoj raspravljaju stručnjaci iz raznih sfera. Rasprava će se završiti u Narodnoj skupštini”, izjavio je.

Stefanović ističe da je on za povratak vojnog roka, a da će konačna odluka o tome biti doneta u septembru ili oktobru.

Stefanović: Neće to biti kao 1969…

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je prošle nedelje istakao da ukoliko obavezno služenje vojnog roka bude vraćemo to neće biti „služenje kao 1969. godine sa četkom i krpom u ruci već da će se mladi obučavati vojničkim veštinama“.

Nebojša StefanovićFOTO: MUP RS
Nebojša Stefanović

-Ja podržavam redovno služenje vojnog roka, mislim da je dobro za stvaranje ličnosti i za obučavanje mladih ljudi vojničkim veštinama, ali odluku o tome neće doneti Ministarstvo odbrane već Skupština Srbije koja je 2010. godine i suspendovala, odnosno zamrzla redovno služenje – rekao je Stefanović.

Ministar odbrane je naglasio da bi vojni rok mogao da traje od tri do devet meseci, ali da je realno da se služi četiri ili šest meseci.

 

Generalštab je bliži da bude šest (meseci) da se neko obuči i bar dva meseca provede u jedinicama – rekao je Stefanović i dodao da će „onima koji ne žele da nose vatreno oružje biti to omogućeno“, i da će se baviti drugim poslovima u kasarni.

Kako je rekao, procenjuje se da bi uvodjenje obaveznog vojnog roka godišnje koštalo oko osam milijardi dinara i dodao da država „ima sredstva za to“.

Mojsilović: Obaveza dugoročno rešenje

I načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da on “lično smatra, a to je i stav generalštaba, da je u uslovima vojne neutralnosti obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske.

Nebojša Stefanović Milan Mojsilović Tara RadovanovićFOTO: TARA RADOVANOVIĆ / TANJUG
Nebojša Stefanović Milan Mojsilović Tara Radovanović
Podsećanja radi, prema poslednjem istraživanju koje je pre dva meseca objavila agencija “Haus of vin” čak 72,5 odsto ispitanika od 17 do 30 godina podržava uvođenje obaveznog vojnog roka.

Zanimljivo da bi, prema tom istraživanju, više od 80 odsto mladih koji podržavaju “obaveznu vojsku” otišlo u kasarnu i služilo sa oružjem.

I to nije sve, studija je pokazala da 39,3 mladih koji su za obaveznu vojsku dobrovoljno otišlo u rat zbog Srbije dok bi 23,7 odsto spremno čekalo da ga otadžbina pozove.

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da u poslednjih deset godina u Srbiji vlada slično raspoloženje prema vojsci.




Izvor B92/Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...