Home / Drugi pišu / O ruralnom prostoru opštine Knjaževac

O ruralnom prostoru opštine Knjaževac

o-ruralnom-prostoru-opstine-knjazevac

Narodna biblioteka „Njegoš“ završila je izdavačku godinu publikovanjem naučne monografije „Ruralni prostor opštine Knjaževac, antropogeografske osnove razvoja“, čiji su autori profesori Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Mikica Sibinović (agrarna geografija), dr Marija Antić (geografija naselja), dr Danica Šantić (geografija stanovništva) i prof. dr Ivan Ratkaj (socijalna geografija).

Monografija tretira ruralni prostor koji obuhvata svih 85 seoskih naselja, razmeštenih u tri antropogeografske oblasti knjaževačkog kraja – Zaglavak, Timok i Budžak. Koncipirana je u skladu sa savremenim naučnim zahtevima proučavanja naselja kao specifičnih i dinamičnih prostornih jedinica. U njihovom tumačenju dominira sagledavanje geneze, razvoja, fizionomskih odlika, antropogeografskog stanja u prošlosti i sadašnjosti, demografske slike, agrarnog pejzaža i funkcionalnog kapaciteta.

Monografija predstavlja sveobuhvatno geografsko delo, namenjeno naučnoj i stručnoj javnosti u oblasti ruralne, ekonomske, regionalne geografije, a i u oblasti socijalnog i ekonomskog razvoja. Ona ima višestruki značaj i primenljivost u različitim oblastima društvene prakse, a naročito u konstituisanju racionalne i naučno utemeljene prostorne organizacije u ruralnom prostoru opštine Knjaževac.

„Ruralni prostor opštine Knjaževac, antropogeografske osnove razvoja“ šesta je knjiga edicije „Knjaževačkim krajem“. Suizdavač publikacije je Srpsko geografsko društvo.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : Održan sastanak sa predstavnicima stambenih zgrada

Na sinoć održanim sastancima sa predstavnicima stambenih zajednica, čulo se da u ...