Home / 2021 / NSZ : Završena onlajn obuka iz knjigovodstva za nezaposlene u 13 gradova

NSZ : Završena onlajn obuka iz knjigovodstva za nezaposlene u 13 gradova

U 13 gradova u našoj zemlji priveden je kraju program onlajn obuke za vođenje poslovnih knjiga, namenjen nezaposlenim licima sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. U pitanju je jedna od aktuelnih mera podrške ekonomskom osnaživanju nezaposlenih lica, koju finansira Vlada Savezne Republike Nemačke, a implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Onlajn obuka iz knjigovodstva deo je globalnog programa „Migracije za razvoj” (PME), organizovala ju je Nacionalna služba za zapošljavanje, a realizovao Narodni Univerzitet Niš. Obuku je pohađalo 191 nezaposleno lice sa teritorije cele Srbije, od kojih su njih 12 povratnici iz inostranstva po bilo kom osnovu.




Program obuke se sastojao od kombinacije teoretskog i praktičnog dela, trajao je 120 časova, a odvijao se onlajn, što je polaznicima iz cele zemlje pružilo mogućnost da iz svojih domova prate nastavu, a što se pokazalo kao odličan modalitet za vreme pandemije korona virusa. Iz GIZ-a poručuju da je na ovaj način uspešno targetirano jedno od deficitarnih zanimanja u Srbiji.

Pored podrške u edukaciji i zapošljavanju, program je obezbedio i dodatno savetovanje  najugroženih polaznika kursa, kako o efikasnijem korišćenju mera podrške za socijalnu i ekonomsku reintegraciju, koje nude nacionalne institucije, međunarodne i nevladine organizacije, tako i o drugim mehanizmima pomoći koje obezbeđuje GIZ, prvenstveno preko Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK).

Filijala Niš Nacionalne službe za zapošljavanje je, povodom završetka obuke, 15. jula organizovala svečanu dodelu sertifikata učesnicima obuke iz ovog grada, od kojih je njih osam već uspelo da pronađe zaposlenje. U narednim danima se očekuje da će svečana dodela sertifikata biti organizovana i u preostalih 12 filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, koje su učestvovale u ovom edukativnom programu za nezaposlene.

 

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ) je implementaciona organizacija nemačke vlade koja u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Kroz neposrednu pomoć, Savezna Republika Nemačka je od 2000. godine izdvojila za Srbiju preko 2 milijarde evra.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...