Home / 2022 / Nove mere za podsticaj rađanja u Srbiji

Nove mere za podsticaj rađanja u Srbiji

Povećanje roditeljskog dodatka značajno će kompenzovati inicijalne troškove, koje porodica ima u trenutku rađanja novog člana. Usvajanjem izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, precizirano je da će roditeljski dodatak od 1. januara biti povećan na 300.000 dinara, sa dosadašnjih 100.000 dinara.

Novinu predstavlja i pravo na početna sredstva za izgradnju i učešće u kupovini porodične stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta. Ovo pravo moći će da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče stan na teritoriji naše zemlje. Takođe, ovo pravo može da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji naše zemlje ili je državljanin Srbije, pri čemu u slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta.
Zaposlene žene, koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji, od 1. januara će moći da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini od pet prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ministarstvo odbrane uputilo poziv za uvođenje u vojnu evidenciju

Ministarstvo odbrane uputilo je poziv za uvođenje u vojnu evidenciju osoba koje ...