Home / Knjaževac / Nelegalni objekti u parku prirode Stara planina (Video)

Nelegalni objekti u parku prirode Stara planina (Video)

Prema podacima gradske uprave u Pirotu, na području parka prirode “Stara planina” postoji oko 500 nelegalno sagrađenih objekata, najviše oko Zavojskog jezera. Iako je nekoliko puta do sada najavljivano da će proces legalizacije biti završen, do danas niko od vlasnika objekata nije dobio rešenje.

 Pre 10-ak godina, na obalama Zavojskog jezera, na Staroj planini, porušeno je više od 200 bespravno sagrađenih objekata, koji su bili na zemljištu Države, odnosno Elektroprivrede. Vlasnicima ostalih objekata savetovano je da hitno podnesu zahteve za legalizaciju. Miodrag Cvetković, naglašava da je do sada 4 puta predavao dokumenta za legalizaciju vikendice – 2 puta gradskoj upravi, Zavodu za zaštitu prirode i nadležnom Ministarstvu. Do danas nije dobio ni jedan odgovor.

 



“Mi smo svi želeli da budemo lojalni građani i da platimo porez za svoj objekat. Ovakvim načinom država gubi taj deo novca koji bi mi platili na ime poreza. A nije nas malo”, kaže Miodrag Cvetković iz Pirota.

Naselje Skrivena kod brane Zavojskog jezera, sa više od 100 vikendica, najveće je u parku prirode Stara planina. Svi objekti imaju struju i vodu, ali ni jedan nije legalizovan.

Srđan Ćirić, ističe da je do sada tri puta predao zahtev za legalizaciju: “Onda smo radili projekat izvedenog stanja, geodetski snimak, procenu izvedenih radova. To nije mala cifra. Do danas nemamo odgovor iz Ministarstva”.

U gradskoj upravi u Pirotu objašnjavaju da je legalizacija objekata na području parka prirode Stara planina isključivo u nadležnosti Ministarstva.

O tome Zoran Krstić, načelnik za urbanizam u gradskoj upravi, kaže: “Što se tiče naše građevinske inspekcije, stranke su saslušane i popisne liste i zapisnici o saslušanju prosleđeni su Ministarstvu”.

Od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pre 7 dana zatražili smo odgovor na pitanje – dokle se stiglo sa postupkom legalizacije bespravno sagrađenih objekata u parku prirode Stara planina? Do danas nismo dobili odgovor.

Pogledajte video prilog RTS-a



Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...