Home / Drugi pišu / Najbolji mladi kuvar na Balkanu živi u Knjaževcu

Najbolji mladi kuvar na Balkanu živi u Knjaževcu

kuvar

Knjaževčanin Stefan Stanković (17), đak treće godine Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu, jedan je od najtalentovanijih kuvara u Srbiji. Proglašen je za najboljeg mladog kuvara Balkana, a nedavno je na takmičenju uzeo tri zlata.

Foto: Privatna arhiva Stefan Stanković: Naučio sam da kuvam od oca i dede

Stefan je na nedavnom Zboru ugostiteljsko-turističkih radnika Srbije u Kragujevcu, u konkurenciji 150 učesnika, osvojio tri zlata, za roštilj, riblju čorbu i flambirani biftek.

Stefan je za “Blic” ispričao da je imao od koga da nasledi talenat za kulinarstvo, jer se njegov deda i otac 20 godina bave ugostiteljstvom u Knjaževcu, gde imaju svoj restoran. Kaže da na takmičenju nije imao veliku tremu, jer mu nije prvi put da se takmiči.

– Ljubav prema kulinarstvu rodila se odmalena, uz dedu i oca naučio sam i ja da kuvam. Kuvanje može da bude teško, ali ja obožavam da se bavim njime. Kad budem završio srednju školu, upisaću višu školu i nastaviću svoje obrazovanje – priča Stefan.
Gde god da se takmiči osvoji medalju

Foto: Privatna arhiva Gde god da se takmiči osvoji medalju

Trostruka pobeda u Kragujevcu nije prvi trijumf mladog kuvara. Stanković je ove godine pobedio i na 10. Međunarodnom prvenstvu ugostiteljskih radnika u Crnoj Gori, gde je proglašen za najboljeg mladog kuvara na Balkanu.

Zajedno sa svojim ocem Seliborom kao najmlađi učesnik pre tri godine bio je u pobedničkom timu kuvara iz Srbije koji je na Internacionalnom festivalu gastronomije u Istanbulu osvojio 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja.

Stefan kaže kako uživa da priprema jela pa često svojim prijateljima organizuje ručkove i večere.

– S obzirom na to da živim sam u Nišu, prijatelji vole da ručaju kod mene i često su moji gosti. Nije mi teško da im spremim bilo šta. Naučio sam da spremam sva moderna jela koja se danas traže i kažu da je sve ukusno – priča mladi kuvar.

Osim Stefana, sa takmičenja u Kragujevcu dve zlatne medalje doneo je i njegov školski drug Ilija Paunović.

Želi da ode u inostranstvo

Mladi kuvar iz Knjaževca kaže da svoju budućnost ne vidi u Srbiji. -Kad budem završio školovanje, posao ću verovatno tražiti u inostranstvu. Kuvari kod nas nisu plaćeni i cenjeni kao u inostranstvu. Volim Knjaževac i svoj restoran, ali želim da radim, zaradim i pristojno živim od svog rada- kaže Stefan.

 
Izvor Blic

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Bibliografija Vlastimira Nikolića – u izdanju Zavičajnog društva Timočana-Torlaka

Zavičajno društvo Timočana-Torlaka iz Minićeva postoji od 1. novembra 1997. godine, tako ...