Home / Knjaževac / Ministarka Čomić posetila Zaječar – Sastanak sa predsednicima opština

Ministarka Čomić posetila Zaječar – Sastanak sa predsednicima opština

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić sa saradnicima održala je u Zaječaru sastanak sa načelnikom Zaječarskog upravnog okruga Vladanom Paunovićem, gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i predsednicima opština Boljevac, Knjaževac i Sokobanja, načelnikom Sekretarijata unutrašnjih poslova u Zaječaru, direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Zaječar, direktorima Centara za socijalni rad, predstavnicima nacionalnih manjina i predstavnicima civilnog društva sa područja Zaječarskog upravnog okruga.

Sastanak u Zaječaru je organizovan sa ciljem da se u međusobnoj razmeni informacija omogući lokalnim samoupravama puna primena zakona iz zajedničke nadležnosti.


Vladan Paunović, predsednik Zaječarskog upravnog okruga smatra ovakve posete veoma važnim jer, kako je rekao, da bi na lokalu neki zakon bio implementiran, neophodno je da se on dobro razume.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić takođe pozdravlja dolazak ministarke i najavljuje stalni kontakt sa njenim ministarstvom.

Ministarstarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić danas je posetila grad Zaječar i sa Vladanom Paunovićem, načelnikom Zaječarskog upravnog okruga, gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i predsednicima opština Boljevac, Knjaževac i Sokobanja, načelnikom Sekretarijata unutrašnjih poslova u Zaječaru, direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Zaječar, direktorima centara za socijalni rad, predstavnicima nacionalnih manjina i predstavnicima civilnog društva sa područja Zaječarskog upravnog okruga održala sastanak u velikoj sali Gradske uprave. Sastanak je organizovan sa ciljem da se lokalnim samoupravama u međusobnoj razmeni informacija omogući puna primena zakona iz zajedničke nadležnosti.

Ministarka Gordana Čomić istakla je da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, po planu rada koji je odobrila Skupština Srbije, obilazi, kako Upravne okruge u Srbiji, tako i nacionalne savete u njihovim sedištima. „Cilj obilaska upravnih okruga je da se napravi dogovor o primeni zakona o planskom sistemu koji je na snazi u Srbiji od 2018. godine. Ministarstvo je samo sebe definisalo kao alat za sve one za koje je nadležno, dakle za nacionalne savete, za sve one kojima se krše ljudska prava, alat za sve one koji hoće društveni dijalog o svim temama koje se tiču razvoja neke teritorije, lokalne samouprave, zajednice, svega onoga što želimo da se menja u Srbiji na bolje.

Naslov našeg rada je primena zakona o planskom sistemu i ovi sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava iz okruga, sa predstavnicima republičkih organa i organizacija odvijaju se primenom zakona o planskom sistemu. Mi smo vaš alat, razgovaramo o razvoju okruga, o problemima koje okrug ima i kako mi možemo da poslužimo svim lokalnim samoupravama kao alat da se problemi smanje, da prestanemo iste ogovaramo nego da ih rešavamo, i da i dalje gradimo dijalog.” – dodala je ministarka.

Da bismo implementirali i primenjivali određeni zakon najbitnije je da ga prvo poznajemo i dobro razumemo. Sa pravom i podržavam jednu ovakvu inicijativu, ovakav manir da se donese jedan zakon a potom da se resorno Ministarstvo uputi na teren, da obiđe teren lokalne samouprave , okruge, relevantne činioce koji taj zakon i te akte moraju u svakodnevnom svom životu i radu implementirati i primenjivati u praksi. Na ovom sastanku su razmenjena mišljenja, uočena su bolja tumačenja, tako da je to prava primena i pravi doprinos jednog ministarstva da se taj zakon implementira i u praksi. Zaječarski okrug je važna spona, sa jedne strane između lokalnih samouprava, i sa druge strane između lokalne samouprave i Ministarstva. U zaječarskom okrugu se na pravi način implementiraju i primenjuju osnovni principi održivog razvoja, a to su pre svega smanjenje siromaštva, zaštita životne sredine, kao i stvaranje pravih uslova za mir i adekvatan rad. Na tome se do sada radilo ali na tome će se raditi i u budućem periodu, na zadovoljstvo svih.” – kazao je Paunović.

Gradonačelnik Zaječara izrazio je posebno zadovoljstvo što je ministarka Čomić danas u Zaječaru, i istakao da je, pored tematskog sastanka na kome su svi predstavnici lokalnih samouprava i zaječarskog okruga, bilo reči i o temama koje su izuzetno značajne za naš kraj, za manjinska prava, za rad sa nevladinim sektorom, kao i o mogućnosti da, ukoliko postoje problemi, zajednički budu rešeni pomoću veze između ministarstva i naše lokalne samouprave.





Izvor https://rtvbor.rs/ / https://temporadio.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...