Home / Alterantivi izvori energije / Menjamo sistem grejanja, prelazimo na biomasu

Menjamo sistem grejanja, prelazimo na biomasu

Izvor zajecar.info

Izvor zajecar.info

U maloj sali Gradske uprave u Zaječaru u četvrtak je održan sastanak povodom predstavljanja projekta prelaska na biomasu kao novi energent. Skupu su prisustvovali predstavnici Grada Zaječara, Negotina, opština Kladovo, Bor, Sokobanja, Kučevo, Knjaževac, Majdanpek kao i predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

Đorđe Vuković ispred Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije je na sastanku govorio o uštedama koje sa sobom nosi ova sistem grejanja.

– U pitanju je racionalniji sistem grejanja, neke lokalne samouprave u istočnoj Srbiji su već ušle u celu proceduru, kao na primer Majdanpek i Kladovo. Ono što je najvažnije je to da ovaj sistem otvara nova radna mesta – rekao je Vuković, piše portal Zajecar.info.

Na sastanku je bilo reči o daljim koracima u projektu prelaska na biomasu, sa skupih energenata kao što su ugalj, gas i mazut na jeftine, kao što je sečka ili biomasa.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je ovom prilikom istakao da ovim sistemom mogu da se postignu značajne uštede.– Mi sada imamo jedan sistem, neracionalan koji je tražio subvencije svih građana da bi se grejalo negde svega 10-tak posto stanovništva, a isto toliko i naših ustanova koje moramo da grejemo kako bi se postigla ušteda u budžetu negde sadašnjih oko 200 miliona koliko trošimo, a naplata nikada neće dostići tu cifru. Radićemo projekte, stručne analize. Biće još sastanaka i priče na ovu temu – rekao je Ničić.

– Ovih dana pored lokalnih puteva se čisti granje i šiblje. Samo kroz ovo održavanje puteva obezbedićemo preko 50 odsto sečki. Tu je i higijensko održavanje Kraljevice koja nije godinama održavana. Šuma se neće seći već samo otpad. Tu je i poljoprivredni otpad, slama – objašnjava gradonačelnik.


(izvor: zajecar.info)

x

Check Also

ОБЈАВЉЕН КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈА ИЗ СРЕДСТАВА БУЏЕТСКОГ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ ОПШТИНЕ КЊАЖЕВАЦ У 2021.ГОДИНИ

На званичном сајту општине Књажевацо објављен је Конкурс за доделу субвенција из ...