Home / Knjaževac / leteći Pegaz iz Knjaževca na 116. rođendanu Etnografskog muzeja

leteći Pegaz iz Knjaževca na 116. rođendanu Etnografskog muzeja

Etnografski muzej u Beogradu obeležio je svoj 116. rođendan podsećanjem na značaj nematerijalnog nasleđa, ali i izložbom eksponata koje do sada publika nije videla.

Na izložbi su se izdvojila  tri predmeta koja su po mnogo čemu specifična i izuzetna. Prvi od njih je kondir-krčag sa antičkim motivom letećeg Pegaza poreklom iz Knjaževca, a koji je u Muzeju još od 1906. godine.

Jedan od autora izložbe muzejski savetnik Dušica Živković otkriva za “Blic” detalje ove značajne postavke koja nosi naziv „To smo mi – Narodna zanimanja u Srbiji”.




FOTO: M. ILIĆ / RAS SRBIJA

– Zamislili smo rođendansku izložbu tako da prikažemo predmete koje nikada do sada nismo izlagali. Većinu predmeta je javnost imala sada prvi put priliku da vidi. Izdvojila su se tri predmeta koja su po mnogo čemu specifična i izuzetna. Prvi od njih je kondir-krčag sa antičkim motivom letećeg Pegaza poreklom iz Knjaževca, a koji je u Muzeju još od 1906. godine. U pitanju je anonimni umetnik koji je stvorio remek-delo, o čemu je posvedočio crtežom čuveni francuski arhitekta Šarl-Eduar Žanre-Gri, poznatiji pod pseudonimom Le Korbizje. Meni je zapao za oko njegov crtež i tada se probudila ta motivacija uz pitanje: “Otkud Korbizje u Knjaževcu?”. On je na svom proputovanju kroz Srbiju, obilazeći te predele, napravio više crteža ćupova i krčaga. Crtež kondira poklonio je slikaru Mišoviću, čija je kopija došla u Etnografski muzej. O lepoti kondira zaista je Korbizje skrenuo pažnju, a bio je do kraja života inspirisan raritetima koji su stvarani na ovim predelima. Uvek je govorio da zavidi takvim narodnim umetnicima koji mogu takva remek-dela da stvaraju – otkriva Dušica Živković.

Takođe, od eksponata se izdvajaju primitivna poljoprivredna sprava za vršidbu, takozvani dikijan, i luksuzni pojas sačinjen od plemenitih materijala.

FOTO: M. ILIĆ / RAS SRBIJA

– Kako se drvo lako ošteti, arheolozi su uvek pronalazili kremen, a onda se u našem muzeju pronađe jedna poljoprivredna očuvana sprava za vršidbu žita izrađena od kremena i drveta, takozvani dikijan (lat. tribulim). Ovaj eksponat je značajan jer se očuvao u celosti, a reč je o predmetu koji potiče iz praistorijskih vremena, o čemu svedoče nalazi sa arheološkog nalazišta Vinča. Treći do sada neviđeni eksponat je luksuzni pojas koji predstavlja izraz jedne prefinjene zanatske ruke. Potiče iz 18-19. veka i načinjen je od bronze, emajla, sa pozlatom i staklenim kamenčićima. To nam govori kako o veštini zanatlije koji ga je izradio, tako i o ukusu epohe, statusu i društvenom ugledu vlasnika – ističe Dušica Živković, jedna od autorki izložbe.

FOTO: M. ILIĆ / RAS SRBIJA

Imamo šta da pokažemo

Direktorka Muzeja Tijana Čolak otkriva šta će posetioci još moći da vide.

– Postavka “To smo mi – Narodna zanimanja u Srbiji” biće u Muzeju u naredna tri meseca. Gosti iz Etnografskog muzeja iz Zagreba upravo su tu sa postavkom “Ljudi i životinje”, a uskoro počinje međunarodni festival etnološkog filma i tom prilikom će biti prikazana 42 filma iz 18 zemalja – ističe direktorka Muzeja Tijana Čolak.



Izvor www.blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...