Home / Knjaževac / Književno stvaralaštvo knjaževačkog prote Sime Žikić u Zaječaru

Književno stvaralaštvo knjaževačkog prote Sime Žikić u Zaječaru

Narodna biblioteka „Njegoš“ u Knjaževcu čitavu je deceniju posvetila istraživanju, tumačenju i publikovanju pisane zaostavštine knjaževačkog prote Sime Žikića (1878–1964). U ediciji „Zaveštanje“, kojom knjaževačka biblioteka nastoji da čitaocima pruži saznanja o nepoznatim ili zaboravljenim autorima i njihovim delima, značajnim ne samo za zavičajnu, već i za nacionalnu kulturnu istoriju i baštinu, od 2010. do 2017. objavljeno je sedam knjiga prote Žikića i zbornik radova „Sima Žikić, svedok vremena“, posvećen Žikićevom književnom stvaralaštvu.

Kao deo programa Festivala hrišćanske kulture, u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru 11. septembra 2017. predstavljeno je književno stvaralaštvo Sime Žikića. O ovom značajnom piscu i hroničaru Zaječara i Knjaževca, pa i šireg prostora Srbije poslednjih decenija 19. i prve polovine 20. veka, govorili su istoričar književnosti prof. dr Goran Maksimović i urednik edicije „Zaveštanje“ Vladana Stojadinović. Odlomke iz piščevih memoara, romana i pripovedaka čitao je Miroslav Stojiljković. Promociji protinih književnih dela prisustvovao je i episkop Timočke eparhije Njegovo preosveštenstvo g. g. Ilarion.





Književno stvaralaštvo Sime Žikića predstavljeno je 7. septembra i u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu. Odlomke iz dela prote Žikića, veštog pripovedača koji svet opisuje onako kako ga vidi okom vrsnog slikara, u niškoj je biblioteci čitala Ivana Stanković.

Obe promocije posvećene Žikićevoj zaostavštini, u duhu Žikićevog promišljanja sveta i čoveka, završene su porukom iz njegove pripovetke „Jedno opelo“: „Telo ide u zemlju jer je od zemlje, a duša Bogu jer je od Boga. A šta ostaje od čoveka – tek dobre ili rđave uspomene“.




x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...