Home / Drugi pišu / Knjaževčanka Ema na rok kamp za devojčice

Knjaževčanka Ema na rok kamp za devojčice

Prvi rok kamp za devojčice u Beogradu okončan je  koncertom učesnica na Avali. Kamp je održan u dečjem odmaralištu “Šuplja stena”, na inicijativu članica organizacije “Femix”, čiji je cilj afirmacija ženskog stvaralaštava i promovisanje rodne ravnopravnosti u kulturi i umetnosti.Na kampu je nastupala i Knjaževčanka Ema.

Primetile smo manjak žena na rok sceni i želele smo to da ispravimo. I da srušimo stereotipe da su za devojčice samo balet i klavir, one se odlično snalaze i sa bubnjem i gitarom – rekla je jedna od organizatorki.

U kampu je 30 devojčica iz svih krajeva Srbije provelo nedelju dana i učile su ili usavršavale sviranje na četiri instrumenta. Osim što su savladale električnu i bas gitaru, bubnjeve i klavijature, imale su i radionicu pevanja kod Bojane Stojmenov. Komponovanju i pisanju tekstova ih je učila Maja Cvetković iz benda “E-play”, a slušale su i o istoriji rok muzike, o stereotipima koji se nameću devojčicama i dečacima, kao i o pravilima javnog nastupa.

Devojčice su sastavile osam bendova koji su nastupili danas na Šupljoj steni, a kreativnost su pokazale već kod naziva koje su nadenule svojim grupama. Tako je brojna publika koja je došla da podrži buduće rok zvezde imala priliku da uživa u nastupima “Stairs to the Rock”, “Hipnotic Punk”, “Bass”, “Ne!”, “Galaxy Girls”, “Rock Squad”… One su odlično otpevale i odsvirale neke od najvećih rok hitova, kao što su “We Will Rock You”, TNT, “Walking on Sunshine”, “I love R’n’R”, “Summer of the ’69”, kao i domaće pesme “Igra rokenrol cela Jugoslavija” ili “Marina”, grupe “Prljavo kazalište”.

Sa prvim taktovima krenule su i suze ponosnih mentorki i roditelja u publici, a nakon završetka koncerta, emocije su sustigle i učesnice, koje su se rastužile zbog rastanka od novih drugarica. Nakon nedelju dana napornog rada, devojčice su bile iscrpljene i ne baš raspoložene za razgovor, ali je Ena, jedna od najmlađih učesnica, dala svoj prvi intervju u budućoj uspešnoj karijeri.

– Veoma sam zadovoljna kako je prošao koncert, a i kamp je bio super. Stekla sam nove drugarice i mnogo smo naučile. Ovde sam naučila da sviram gitaru, a kod kuće, u Knjaževcu sviram klavir. Kad se vratim, planiram da nastavim da vežbam – rekla je Ema, skidajući otkačenu rokersku šminku nakon nastupa.
Zvezda je rođena!

Foto: RAS Srbija Zvezda je rođena!

 

Cilj organizatorki je da devojčice ponesu ovu inicijativu u svoje lokalne zajednice iz kojih su došle i da nastave da je razvijaju. Zadovoljne prvim Rok kampom za devojčice, kažu, već sutra počinju da rade na projektu za sledeću godinu.

Dobra atmosfera svedoči o tome koliko su ove devojke truda uložile da sve prođe u najboljem redu. Posetiocima je čak bio obezbeđen i prevoz iz centra grada, tako da su dva puna autobusa dovezla obožavatelje kvalitetnog zvuka na Avalu. Ove skromne devojke priznaju samo da su umorne, ali ne žele da preuzmu zasluge za ovaj divan događaj.

– Devojčice su sjajne, da one nisu tako dobre i talentovane, od ovog ne bi bilo ništa. One nam daju energiju i volju da radimo. Od srca su se potrudile  – uspela je da kaže Tamara, jedna od organizatorki, između grljenja i bodrenja mladih rokerki koje su je saletale.

Domaća muzička scena dobila je još jednu sjajnu gitaristkinju

Foto: RAS Srbija Domaća muzička scena dobila je još jednu sjajnu gitaristkinju

Cilj projekta je da neguje kulturu rokenrola i da omogući i ženama da se usmere ka toj vrsti muzike. Interesantno je da su ono najneophodnije za jedan muzički kamp – instrumente – pozajmile!

– Hvala našim prijateljima muzičarima koji su odlučili da tokom ove nedelje ne vežbaju i ne sviraju da bi omogućili nekoj devojčici koju i ne poznaju, da nauči da svira – rekla je Tamara.

Devojčice je podučavalo osm mentorki, a na čelu tima je bila Selena Savić.

– Svaka od 30 devojčica je talentovana, jedinstvena i hrabra, a osim toga, moram da primetim da su vaša deca jako lepo vaspitana, i hvala vam na tome. Devojčice su bile poslušne i vredno su radile – obratila se Selena roditeljima.

Pokazale su da i devojčice dobro sviraju i da za nedelju dana mogu da savladaju bar jedan instrument, u šta mnogi nisu verovali. I mentorke su pevale sa polaznicama, ali su pre svega pružale podršku iza bine i iz publike.

Nastupalo je osam bendova, koji su publiku oborili s nogu

Foto: RAS Srbija Nastupalo je osam bendova, koji su publiku oborili s nogu

Mama Hane Gaćeše, jedne od učesnica, ponosno je posmatrala ceo program i rekla je da je veoma zadovoljna, kao i njena ćerka.

– Hana je svirala klavijature, a pre dve godine je učestvovala i u radionici bubnjeva koju su pokrenule iste organizatorke. Od tada znamo ove devojke, i imamo poverenja u njih, veoma su mlade, a sve su savršeno iznele. Cela porodica je došla da podrži Hanu – rekla je Tanja Gaćeša iz Pančeva, ne skidajući osmeh.Izvor blic.rs

x

Check Also

U Zaječaru predstavljen javni poziv ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”

Javni poziv ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”, namenjen poslodavcima, a u okviru ...