Home / 2021 / Knjaževački otpad uskoro u pirotskoj regionalnoj deponiji !!!

Knjaževački otpad uskoro u pirotskoj regionalnoj deponiji !!!

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla gradilište linije za odvajanje otpada u pirotskoj regionalnoj deponiji, vredne 270 miliona dinara i ocenila da će to biti najmoderniji reciklažni centar. Resorno ministarstvo obezbedilo je za ovaj projekat 170 miliona dinara.

Ministarstvo je, kako je dodala, opredelilo i 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Knjaževcu, pa će i po završetku tog projekta, deo otpada iz Knjaževca, Sokobanje i Svrljiga takođe stizati do pirotske deponije.

Ministarka Vujović je istakla da su planovi za ovu lokaciju još ambiciozniji, a po završetku projekata koje ministarstvo sprovodi uz podršku evropskih partnera, Pirot će dobiti jedan od najmodernijih regionalnih reciklažnih centara u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

“Linija za sekundarnu separaciju će odvajati otpad od plastike, kartona, papira od otpada koji nastaje od ostataka hrane ili trave. Ako bi se bar 15 odsto komunalnog otpada recikliralo i ponovo upotrebilo, time bi se produžio vek deponije, što je veoma značajno, imajući u vidu da se na ovu deponiju dovozi i tretira otpad i iz Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada”, izjavila je ministarka, ističući da je ovo značajan ekološki projekat za čitav Pirotski okrug.

.


“Iz IPA fondova planirana su ulaganja za primarnu separaciju otpada, a kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj ulaganje od 6,5 miliona evra za proširenje dvorišta deponije i kompostanu. Kao resorna ministarka i kao građanka ove zemlje ponosna sam na ove projekte, jer će Pirot dobiti regionalni reciklažni centar po evropskim standardima, što će smanjiti zagađenost i podići kvalitet života građana”, naglasila je Vujovićeva.

Ministarka je čestitala gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću na uspešno osmišljenom projektu pošumljavanja, za koji je Ministarstvo gradu već prebacilo oko 500.000 dinara, za sadnju u naselju Novi Zavoj.

“Kao što je ekologija među top tri prioriteta ove vlade, tako želimo i da bude u vrhu liste prioriteta svake lokalne samouprave. Želimo da ih podstaknemo da i one daju svoj maksimum, jer je to način da unapredimo stanje u ekologiji. A vreme će pokazati da ćemo brže i efikasnije rešavati zaostale probleme iz prošlosti”, poručila je Vujovićeva.Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : Razvoj ženskog agro-preduzetništva u Jugoistočnoj Srbiji

  Slovenački Karitas u saradnji sa Karitasom Beogradske nadbiskupije sprovodi dvogodišnji projekat ...