Home / Knjaževac / Knjaževac : UdruŽene na lokalu za rodnu ravnopravnost

Knjaževac : UdruŽene na lokalu za rodnu ravnopravnost

Politike rodne ravnopravnosti i učešće žena u javnom životu na lokalu su preduslov razvoja svakog društva, zaključeno je danas na skupu „UdruŽene: Rodna ravnopravnost u lokalnoj zajednici“ koji je okupio više od 100 odbornica i odbornika iz jugoistočne i jugozapadne Srbije, članica nacionalne i pokrajinske Ženske parlamentarne mreže i predstavnika lokalnih vlasti i lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost.Na današnjem sastanku prisustvovale su i odbornice iz Knjaževca Kristina Marković i Jasna Mihajlović članice Ženske Odborničke Mreže iz Knjaževca.

Branka Drašković, savetnica potpredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, otvorila je skup rečima da se svaka država koja za cilj ima ekonomski i društveni prosperitet, zalaže za osnaživanje žena i njihovo uključivanje u politički, ekonomski i društveni život.

Stefana Miladinović, narodna poslanica, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Republike Srbije, podsetila je kako žene organizovane kao neformalne grupe u zakonodavnim telima, koje čine predstavnice svih političkih stranaka, pokreta, uspevaju da uprkos razlikama postignu konsenzus u vezi sa određenim društvenim pitanjima – promovišući drugačiji politički dijalog.  „Danas, vođene idejom ženske solidarnosti i ohrabrene želimo da menjamo i društvo i politiku i nas”, rekla je Stefana Miladinović.

Podršku uspostavljanju zakonskog i institucionalnog okvira za unapređenje rodne ravnopravnosti deceniju unazad pružaju i Evropska unija (EU) i Vlada Švajcarske kroz Evropski PROGRES i druge razvojne programe koji su mu prethodili, a kako je Priska Depnering, zamenica direktorke Švajcarske kancelarije za saradnju ocenila, ostvaren je značajan napredak i pozitivne promene. Naime, procenat zastupljenosti odbornica u lokalnim skupštinama je između 20-25 posto, sve 34 lokalne samouprave uključene u realizaciju Evropskog PROGRESa imaju lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, 30 opština je usvojilo Evropsku povelju o jednakosti muškaraca i žena, a većina ima lokalne akcione planove.

Ističući značaj današnjeg događaja koji pokazuje da žene ako su dobro organizovane, zajedničkim radom mogu značajno da doprinesu rodnoj ravnopravnosti, zamenica direktorke Švajcarske kancelarije za saradnju je rekla da Vlada Švajcarske ostaje posvećena podršci unapređenju rodne ravnopravnosti jer to znači korak napred ka stvaranju društva koje pruža jednake mogućnosti za sve i koje je socijalno i ekonomski prosperitetno.

„Rodna ravnopravnost je jedna od evropskih vrednosti i osnovno pravo, i zato Evropska unija podržava veliki broj projekata koji za cilj imaju unapređenje rodne ravnopravnosti”, rekla je Ana Milenić, kontakt osoba za rodnu ravnopravnost Delegacije EU u Srbiji i najavila da će EU nastaviti da podržava osnaživanje žena u lokalnim zajednicama.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko razvojnog programa Evropski PROGRES podržale i ekonomsko osnaživanje žena, žensko preduzetništvo, kao i ostvarivanje ljudskih prava, poboljšanje zdravstvene zaštite žena, a podržano je i 18 projekata u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije koje sprovode lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost kako bi unapredili društveni i ekonomski položaj žena.



„Mi nismo samo pričali o rodnoj ravnopravnosti, već smo je implementirali na svim nivoima društva i vlada, nevladinih organizacija, posebno onih koje promovišu prava Roma i Romkinja  i žena”, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES i dodao da su rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje ranjivih osnovni elementi rada Kancelarije Ujedninjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji koja sprovodi ovaj razvojni program.

UN Women, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji je takođe uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, kroz program Evropski PROGRES, sprovela niz aktivnosti na jačanju kapaciteta odbornica u 10 opština u Srbiji[2].

Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji, je istakla da naše potrebe nisu iste, i način na koji planiramo najčešće ima različite efekte na građane i građanke, i neće svi imati jednake koristi od naših politika ali i ulaganja. „Efekti našeg rada se najviše vide na lokalu stoga je važno podržati lokalne politike rodne ravnoravnosti“, rekla je Rikanović.

Predstavnicama i predstavnicima ženskih odborničkih mreža i lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost  uručene su plakete za podršku politikama rodne ravnopravnosti i unapređenje položaja žena na lokalnom nivou.

 


x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...