Home / Doma kulture Knjaževac / Knjaževac : Tradicijom u Evropu – XII Susreti etno udruženja Srbije (Foto & Video)

Knjaževac : Tradicijom u Evropu – XII Susreti etno udruženja Srbije (Foto & Video)

Udruženje za negovanje tradicije ”Izvor” iz Knjaževca  okupilo je po 12. put u Knjaževcu prijatelje i saradnike iz cele zemlje, one koji svojom kreativnošću i maštom, a pre svega vrednim radom, čuvaju od zaborava bogatastvo narodne tradicije naše zemlje, naglasila je Ljiljana Mihajlović, predsednica ”Izvora” na svečanosti otvaranja Susreta etno udruženja.

”U kraju, u kome se na osobeni način prepliću prošlost i sadašnjost, gde su se običaji, u izvornom obliku, sačuvali do naših dana, nastala je manifestacija koja nas svake godine podseća kakvo blago imamo i kako i na koji način treba da ga čuvamo za one koji dolaze. Sa takvom idejom, Udruženje za negovanje tradicije ”Izvor” već 12 godina okuplja istomišljenike sa juga Srbije, iz Šumadije, Vojvodine, susedne Bugarske, koji ovde imaju jedinstvenu priliku da predstave svoje kulturno nasleđe, običaje, tradiciju, stare zanate, autentične lokalne proizvode i što je najvažnije – svoje ljude. Naša zajedinčka poruka je da smo kao zemlja bogati kulturnim i jezičkim različitostima, koje treba da negujemo i očuvamo, razumemo i međusobno podržavamo.”

”Tradicija je kičma jednog naroda”, kazao je u subotu, drugog decembra, na otvaranju Dvanaestih susreta etno udruženja i asocijacija Srbije, predsednik opštine Milan Đokić

Narodi koji poštuju svoju tradiciju, sigurnije koračaju ka budućnosti, poručio je predsednik opštine Milan Đokić.

”U vremenu šunda, kiča, lažnih vrednosti, naš narod iskonski i instiktivno oseća da je vezivanje za tradiciju ustvari osiguravanje srećne i uspešne budućnosti. Tradicija je kao kičma jednog naroda. Narodni koji ne poštuju svoju tradiciju, pogureni hodaju ka svojoj budućnosti. Narodni koji gledaju u svoju prošlostm najdalje mogu da vide i proniknu šta je to što ih u budućnosti čeka”.

Iz bogate riznice ”Izvora” prvi put je javnosti predstavljena zbirka narodnih nošnji iz svih krajeva knjaževačke opštine, a posebnu pažnju publike privukla je nova kolekcija haljina ”Zaveštanje za budućnost”, urađenih po ugledu na građanski kostim, sa ornamentikom preuzetom sa manastirskih fresaka i unikatnim nakitom od bakra.

Rukotvorine, stare zanate, kulinarska umeća na stotinak štandova predstavila su udruženja iz cele Srbije. Uz asistenciju budućih turističkih vodiča iz Tehničke škole, svaki posetilac mogao je da pronađe nešto za sebe. Od tradicionalnih muzičkih instrumenata, preko pirotske keramike, do suvenira i kolača.

U programu svečanog otvaranja Susreta učestvovali su trubački orkestar ”Barka”, narodni pesnik Slađan Ilić, ansambl ”Mala noćna muzika” i učenici knjaževačkih srednjih škola.

U nastavku teksta možete videti snimak otvaranja etno susreta sa pratećim fotografijama.



[FAG id=51109]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...