Home / Drugi pišu / Knjaževac : Tijani u čast održan pohod na Divčibare

Knjaževac : Tijani u čast održan pohod na Divčibare

Poslednja želja mlade Beograđanke, Tijane Stanojević, koja je preminula posle transplantacije pluća, bila je da organizuje planinarski pohod na Divčibare, u čast svog donora. Tijani u čast, tu akciju danas je realizovala Sandra Živković iz Knjaževca, kojoj je transplantacija pluća omogućila da nastavi život. Podržali su je brojni planinari.

Kružnu stazu preko vrhova Maljena: Kraljev sto, Crni vrh, Golubac, Stražara i Ljuti krš, prepešačilo je više od 80 planinara, šetača i ljubitelja prirode. Tijanin pohod na Divčibare u čast njenog donora se obistinio. Nažalost, zbog postoperativnih komplikacija, sedam meseci posle transplantacije pluća Tijana je preminula u tridesetdrugoj godini.

 

“Bile smo bliske i mislim da je ova akcija vezana za donorstvo od velikog značaja, da bi omogućili mnogim pacijentima kojima od toga zavisi život da mogu danas, sutra da ga nastave. Moj sin nije uspeo da sačeka”, kaže majka preminulog pacijenta od cistične fibroze Marina Jeremić iz Lazarevca.

Mile Milošević, predsednik Planinarskog društva “Magleš” iz Valjeva, kaže da će svake godine u ovo doba organizovati ovu akciju

“Tijana je izabrala Divčibare za svoj život, htela je da živi ovde, nažalost, nije se to ostvarilo”, dodaje Milošević.

Da se ostvari Tijanina poslednja želja inicirala je Sandra Živković iz Knjaževca, kojoj je po rođenju ustanovljena cistična fibroza. Transplantacija pluća 2013. omogućila joj je kvalitetan život i aktivno planinarenje.

“Predrasuda ima puno. U čast svog donora i Tijaninim pohodom želim da utičem na ljude da promene svest o tome. Jer samo sa ovom bolešću u Srbiji će svake godine bar jedan pacijent morati da ide na transplantaciju pluća, a tu su i druge bolesti i druge transplantacije”, objašnjava Sandra Živković iz Knjaževca.

Cilj planinara iz Beograda, Valjeva, Ivanjice, Boljevca i najmlađih učesnika Tijaninog pohoda, valjevskih atletičara, jeste da ukažu na značaj zaveštanja organa.

“Ja ću biti donor koštane srži, ako se pojavi u svetu neko sličan meni, koga mogu usrećiti, da mu produžim život”, ističe Stevan Ocokoljić, donor koštane srži.

Na Tijaninom pohodu na Divčibare nekoliko učesnika potpisom je podržalo program transplantacije i uskoro će dobiti donorske kartice.

Video prilog
Izvor RTS

x

Check Also

Knjaževac : U četvrtak Svečana dodela stipendija

Opština Knjaževac je za ovu školsku godinu, po raspisanim konkursima, dodelila 306 ...