Home / Knjaževac / Knjaževac : Tatjanom se ponose dva grada

Knjaževac : Tatjanom se ponose dva grada

Dr Tatjanu Milaćević (47) već godinama svojataju i Knjaževčani i Zaječarci. Tvrde da je ona samo njihova i ponosno nabrajaju zbog čega je posebna. Ona je specijalista opšte hirurgije u zaječarskom zdravstvenom centru. Fakultet je završila pre roka, sa prosečnom ocenom 9,81 i ubeđenjem da će radni vek provesti u operacionoj sali.

Doktorka Tanja, kako je svi zovu, svakodnevno prelazi 80 kilometara, koliko joj treba da od Knjaževca ode u Zaječar do posla i natrag. To je ne sprečava da uvek bude maksimalno koncentrisana na posao i da se posveti svakom pacijentu.

 Razumem svoje pacijente, prepoznajem njihove strahove i dileme. Nije lako otići pod nož, i svi se toga bojimo. Trudim se da upoznam pacijenta pre nego što uđem u salu, jer operacija nije puko popravljanje tela. Želim da znam ko je, šta je, odakle dolazi, koga ima… To su ljudi, a ne aparati – kaže nam Tatjana.




Njena briga o pacijentima ne završava se po izlasku iz operacione sale, jer pamti svakog od njih. Iako joj u znak zahvalnosti često poklanjaju isključivo sitnice, Tatjani je i danas neprijatno zbog toga.

 Dobro me poznaju i zato mi ne donose skupocena pića, parfeme i zlatan nakit, već knjige, cveće i sitnice. Jedan pacijent mi je doneo grančicu bora i poručio da je to simbol večnosti, dok sam od jedne gospođe dobila predivnu minijaturu od suvog cveća koju je sama izradila.

Inače, njen dan počinje u šest ujutro, jer treba stići do posla i pripremiti se za operaciju. Tatjana priznaje da i danas s naporom usklađuje porodične i poslovne obaveze, i da joj to polazi za rukom samo zahvaljujući podršci supruga Vladana.

 Počeli smo da se zabavljamo kada sam imala 16 godina i dan-danas smo zajedno. Imamo Davida (21) i Martu (19), i oni su moja najveća sreća. Najteže je bilo kada su deca bila mala. Marta je imala godinu i po, a David tri kada sam bila na specijalizaciji. Propustila sam izbijanje prvih zubića, maženje pred spavanje, dečje bolesti i mnoge suzice. Ništa ne može da nadoknadi poljupce i zagrljaje koje nismo razmenili, ali šta je tu je.

Deca su, kaže, sada velika i samostalna. Brinu o sebi, umeju da skuvaju supu, da naprave musaku i palačinke. Ona je srećna žena jer ima divnu porodicu koja joj omogućava da pomaže ljudima.

 Zdravlje je najvažnije. Ne kaže se za džabe da zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu, da ozdravi – poručuje doktorka.

izvor: zena.blic.rs

Prva laparoskopska operacija karcinoma debelog creva obavljena u istočnoj Srbiji, urađena je na Odeljenju hirurgije zaječarskog Zdravstvenog centra. Prema rečima  dr Tatjana Milaćević, načelnice Operacionog bloka ZC Zaječar pacijent je na ovaj način pošteđen velikih trauma.





prilog: RTV F kanal Zaječar, 23.03.2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...