Home / Lokalna samouprava / Knjaževac : Šef delegacije EU Sem Fabrici – Srbija ponovo preuzela liderstvo u regionu

Knjaževac : Šef delegacije EU Sem Fabrici – Srbija ponovo preuzela liderstvo u regionu

Šef delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da Srbija ponovo preuzima liderstvo u regionu što, kako je ocenio, potvrđuje i 16 danas uručenih ugovora za realizaciji prvih projekata u oblasti ekonomskog osnaživanja žena, vrednih 30 miliona dinara, od ukupno dva miliona evra koliko je opredeljeno iz IPA fondova 2016.

„Zahvaljujući tim ugovorima 2.000 žena će proći kroz posebnu obuku vezanu za razvijanje poslovih mogućnosti u poljoprivedi, plasiranje poljopriverdnih proizvoda na tržistu“, rekao je Fabrici nakon što je sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović u Vladi uručio ugovore predstavnicima civilog društva i opština Aleksinac, Knjaževac, Kruševac, Šabac, Temerin, Tutin, Užice i Žitište.

Prema njegovim rečima, ugovori su rezultat dogovora postignutog 8. marta sa ministarkama Joksimović i Zoranom Mihajlović, a za koje je iz IPA fondova obezbeđeno dva miliona evra.

„To je prvi projekat koji se finansira na takav način i prvi u regionu što pokazuje da Srbija ponovo preuzima liderstvo u ovom delu Evrope. Mnoge zemlje posmatraju taj projekat i Srbiju i nastoje da ga obezbede za sebe“, rekao je Fabrici.



„Jednakosti nema bez ekonomskog razvoja i osnaživanje zato je cilj ovog projekta da žene nauče posebnim veštinama kao što su poslovanje, pravljene biznis planova, pravljenje sopstvenog interent sajta, odnosno kako da žene u toj oblasti poslovanja, ekonomije preduzetništva ostvare ekonomske potencijale“, rekao je Fabrici i podsetio da je naredne nedelje dan ruralnih žena.

Dodao je da se radi na uvođenju rodne ravnopravnosti u sve moguće IPA projekte kojim koordinira ministarka Joksimović i isto tako ojača razvoj na lokalnom nivou.

Farbici je ocenio da je važna direktna saradnja sa lokalnim zajendicama i NVO na sprovođenju rodne ravnopravnosti, ali i stavljanju fokusa na sve oblasti u kojima je potrebano dodatno osnaživanje marginalizovanih i ranjivih grupa.

Ugovori su uručeni u Vladi Srbije u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost, kojim predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

U ime Koordinacionog tela, pomoćnik ministarke Mihajlović Veljko Kovačević ponovio je da je rodna ravnopravnost visoko na agendi Vlade Srbije i Koordinacionog tela, što je prepoznala Evropska komisije koja kroz IPA fondove pomaže ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju žena.

Dodao je da je kroz projekat podržano osam lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost iz Aleksinca, Knjaževca, Kruševca, Šapca, Temerina, Tutina, Užica i Žitišta i osam udruženja civilnog društva koje ce realizovati aktivnosti sa ciljem ekonomskog osnaživanja seoskih žena i podrške ženskom preduzetništvu.

Predstavnica UN Vimen Jelena Milovanović izrazila je zadovoljstvo što UN imaju prave u partnere u Vladi Srbije i dodala da samo društvo jednakosti može težiti prosperitetu.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...