Home / Knjaževac / Knjaževac : Sedamnaest zamenika ambasadora u poseti jugoistočnoj Srbiji

Knjaževac : Sedamnaest zamenika ambasadora u poseti jugoistočnoj Srbiji

Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt, zajedno sa 17 zamenika i zamenica ambasadora evropskih država, posetiće sutra Knjaževac.

Delegacija će se u Knjaževcu sastati sa predsednikom opštine Milanom Đokićem i opštinskim rukovodstvom, obići će dečje igralište kod Gurgusovačke kule i preduzeće ”Kran Projekt”, koje je, uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko Evropskog PROGRES-a, dobilo kompjuterski kontrolisanu mašinu (CNC) za obradu metala, kako bi unapredlio proizvodnju i otvorilo nova radna mesta.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Oskar Benedikt će zajedno sa 17 zamenika i zamenica ambasadora evropskih država, 14. i 15. juna posetiti Knajževac i Pirot.

Tokom prvog dana posete, 14. juna, delegacija će se u Knjaževcu sastati sa predsednikom opštine Milanom Đokićem i obići preduzeće „Kran Projekt” koje je uz podršku EU i Vlade Švajcarske preko Evropskog PROGRESa dobilo kompjuterski kontrolisanu mašinu (CNC) za obradu metala kako bi unapredlio proizvodnju i otvorilo nova radna mesta. „Kran Projekt” je samo jedno od 17 mikro i malih preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije koja su donatori podržali sa ukupno 253.880 evra.

Kako je jedan od preduslova za odabir ovih projekata bila spremnost privrednika i privrednica da osmisle i sprovedu društveno odgovorne aktivnosti koje treba da doprinesu široj zajednici, „Kran Projekt” je finansirao izgradnju igrališta za decu čijem će svečanom otvaranju prisustvovati i delegacija zamenika i zamenica ambasadora evropskih država.



Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU Oskar Benedikt će 15. juna u Pirotu sa ministarkom zaduženom za evropske integracije, Jadrankom Joksimović otvoriti  Sajam EU projekata EU i Srbija na delu”, centralni događaj posete, na kome će biti predstavljen deo dosadašnje podrške Evropske unije jugoistočnoj Srbiji. Na Sajmu će biti predstavljeni projekti prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, kao i uspešni primeri podrške preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, proizvođačima hrane i tekstila iz istočne i jugoistočne Srbije, koje je EU u partnerstvu sa Vladom Švajcarske podržala kroz razvojni program Evropski PROGRES.

Ministarka Joksimović i vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji će ovom prilikom zvanično čestitati predstavnicima i predstavnicama 14 lokalnih samouprava[1] u kojima će uz finansijsku podršku EU vrednu preko tri miliona evra biti sprovedeni infarstrukturni projekti koji treba da doprinesu ekonomskom razvoju i poboljšanju životnih uslova stanovništva. Ovi projekti su odabrani i ugovoreni preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU) a u okviru programa Evropski PROGRES.

U okviru Sajma biće organizovane tri tematske tribine na kojima će građani Pirota i okolnih mesta moći da dobiju informacije iz prve ruke o različitim programima EU podrške. Tribine su posvećene Erasmus + programu kroz koji mladi iz Srbije mogu da studiraju u zemljama EU, novom programu podrške lokalnom ekonomskom razvoju (EU PRO) koji će početi naredne godine i podršci EU kulturno-istorijskoj baštini Srbije na primeru Momčilovog grada u Pirotu.

U Pirotu će takođe biti zvanično obeležen početak rekonstrukcije srednjovekovne tvrđave Kale za koju je EU kroz  Interreg-IPA program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija obezbedila 350.000 evra.

 

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

 


x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...