Home / Knjaževac / Knjaževac : Potpisan ugovor za sufinansiranje projekta energetske efikasnosti (Foto)

Knjaževac : Potpisan ugovor za sufinansiranje projekta energetske efikasnosti (Foto)

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predstavnici 13 lokalnih samouprava među kojima se nalazi i opština Knjaževac, potpisali su ugovore o dodeli nagrada za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti u javnim zgradama u ovim opštinama, u prostorijama Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u četvrtak, 20. aprila 2017 . ukupno, 25 miliona dinara je izdvojeno iz budžetskog fonda za energetsku efikasnost i 500.000 dolara od Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

U ime opštine Knjaževac ugovor o finansiranju projekta unapređenja energetske efikasnosti „ Unapređenje energetske efikasnosti na zgradi srednje škole — Knjaževačka Gimnazija”  potpisao je zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović.
Sredstva su dodeljena prema rezultatima javnog poziva za lokalne samouprave raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike u oktobru prošle godine.

Komisija, sastavljena od predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i UNDP-a, kojom je državni sekretar, Mirjana Filipović, podržan od tehničkog konsaltinga od strane UNDP, su ocenila pristigle predloge projekata u skladu sa zadatim kriterijumima, najznačajniji od kojih CO2 je smanjenje emisije nakon implementacije projekta. Trinaest najbolje rangirani projekti, koje ispunjavaju uslove iz javnog poziva, su izabrani.

GEF-a Grant je obezbeđen kroz projekat “Uklanjanje barijera za promovisanje i podrška sistema upravljanja energijom u opštinama širom Srbije”, zajednički sprovode od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva rudarstva i energetike, a finansira Globalni fond za životnu sredinu ( GEF-a) i UNDP sa $ 2,5 miliona.




Cilj projekta “Uklanjanje barijera za promovisanje i podrška sistema upravljanja energijom u opštinama širom Srbije”, koja će se realizovati do decembra 2020, je da poveća ulaganja u energetsku efikasnost u javnim zgradama i komunalnih usluga, kao i da se poboljša njihova energija i troškovna efikasnost kroz profesionalnog upravljanja. Projekat će takođe raditi na unapređenju zakonodavnog okvira i na izgradnju kapaciteta za sprovođenje energetskog menadžmenta na centralnom i lokalnom nivou.
[FAG id=49321]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...