Home / 2020 / Knjaževac : Podmlađivanje drvoreda u Kaplarovoj ulici

Knjaževac : Podmlađivanje drvoreda u Kaplarovoj ulici

Stabla divljeg kestena, koja su u lošem zdravstvenom stanju, na jesen će biti zamenjena novim drvoredom, najavljuju iz “Razvoja”.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća “Standard” tokom vikenda isekli su i uklonili stabla divljeg kestena u Kaplarovoj ulici. Stručnjaci Srbijašuma ocenili su da su stabla u lošem zdravstvenom stanju i predstavljaju opasnost po ljude. Zbog uklanjanja drvoreda nakratko je zaustavljeno parterno uređenje Kaplarove ulice. Prema obećanju iz Javnog preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju, stanovnici Kaplarove ulice na jesen će dobiti novi drvored.

U isto vreme stručnjaci Javnog preduzeća Srbijašume dali su stručno mišljenje o stanju drvoreda u Kaplarovoj ulici od Doma učenika srednjih škola do železničke stanice, konstatujući da su stabla divljeg kestena i gorskog javora lošeg zdravstvenog stanja, opasna po bezbednost prolaznika i materijalnih dobara.

”Od zgrade JKP ”Standard” do raskrsncie ulica Kaplarove i Vojvode Stepe nalazi se 14 stabala divljeg kestena i jedno stablo gorskog javora. Pregledom svih stabala evidentirano je da je 12 stabala kestena i jedno stablo javora lošeg zdravstvenog stanja sa vidljivim znacima unutrašnje truleži. Jedno stablo divljeg kestena je potpuno suvo i na njemu se nalaze plodonosni organi gljive truležnice, što se pre, ili kasnije može pojaviti i na ostalim stablima kestena. Na osnovu dimenzija stabala jestana, pretpostavljamo da je starost stabala oko 50 godina. Stabla na kojima su vidljivi simptomi unutrašnje truleži, vremenom postaju opasna po bezbednost prolaznika i materijalnih dobara. S obzirom da su na ovoj lokaciji planirani radovi na uređenju trotoara i protora oko stambenih zgrada, predlažemo da se sva stabla uklone (ako je moguće vađenjem korenovog sistema), kako zbog starosti, tako i zbog zdravstvenog stanja i da se, nakon završetka radova, podigne novi drvored,” navodi se u stručnoj oceni Javnog preduzeća Srbijašume.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...