Home / Bezbednost / Knjaževac : Pljuštaće otkazi posle trećeg incidenta na pruzi – Niš – Zaječar

Knjaževac : Pljuštaće otkazi posle trećeg incidenta na pruzi – Niš – Zaječar

Zorana Mihajlović presekla: Ako ja pored 20 direktora moram da dođem ovde, neko će morati da leti!

Ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je radikalne mere u Železnicama, nakon niza incidenata iskakanja vagon cisterni u poslednjih mesec dana

Rekonstrukcija 112 kilometara pruge Niš – Zaječar počeće za petnaestak dana, za šta je država obezbedila pet milijardi dinara što će omogućiti bezbedno odvijanje saobraćaja na deonici na kojoj su za poslednjih dvadesetak dana iskočile tri kompozicije sa opasnim teretom, najavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona se srela sa meštanima sela Jasenovik koji su zapretili da će blokirati prugu s obzirom na to da su se na ovom mestu 19. januara prevrnule dve cisterne sa amonijakom a 10. februara pet vagona sa fosfornom kiselinom.

Mada je izvršni direktor Infrastruktura železnica Srbije Milan Maksimović pre dva dana kazao da je bez obzira na ove incidenta pruga bezbedna, te da nema potrebe za njenim zatvaranjem, noćas oko 2.30 sati na području Knjaževca došlo je do iskliznuća voza sa amonijakom, što je bila kap koja je prelila čašu pa je doneta odluka da se železnički saobraćaj na ovoj deonici momentalno zaustavi.
– Naložila sam danas direktorima sva tri železnička preduzeća da se obustavi saobraćaj a Infrastrukturi Železnica da u narednih 15 dana započne rekonstrukciju pruge. Očekujem da radovi počnu u tom roku a ako to ne bude učinjeno, predložiću smenu određenih direktora – saopštila je Mihajlović.

MINISTARKA POSTAVLJALA ISTA PITANJA KAO MEŠTANI I NOVINARI

Komentarišući odgovornost ljudi iz Železnica za prethodne događaje, Mihajlovića je istakla da će na njoj insistirati.

– Meštani sela, novinari i ja smo postavljali isto pitanje Železnici i niko od nas nije bio zadovoljan odgovorima koje smo dobijali. Ako pored dvadesetak raznoraznih direktora u železničkom sistemutreba ja da dođem i da nalažem da se zatvori pruga na kojoj se za mesec dana dešavaju tri iskliznuća, onda vam je jasno da ćemo se ozbiljno pozabaviti odgovornošću svakoga, da se vidi ko je tačno odgovoran za svako iskliznuće. Ja sam mesec dana slušala, kad se desilo prvo, da je to izolovan slučaj, pa se prebacivala odgovornost od jednih do drugih, očigledno je da imamo problemi sa privatnim operaterima koji su za prethodne dve godine imali pet iskliznuća. To je pitanje i za Direkciju za železnicu da li je proverila njihovu licencu. Kada sam čula za ovo što se noćas desilo, moja prva reakcija je bila: Jedno su dokumenta i pravilnici iza kojih se svi zaklanjaju, a drugo je život i realnost koja vam govori: Ovde se nešto dešava, ovde nešto ne valja… i zato ćemo itekako utvrditi odgovornost – kazala je Mihajlović.

Ona je kazala bez obzira kako to izgleda, da se nikad više nije ulagalo u železnički saobraćaj.

– Ove godine krenućemo sa izmeštanjem pruge iz Niša, sve nove pruge koje su napravljene imaju nadvožnjake a sve stare moraju da budu rekonstruisane. Ova pruga ovde je napravljena 1922. godine, četrdeset godina nije ulagano, ali mi na tome radimo, do sada je rekonstruisano 500 kilometara pruga u Srbiji – objasnila je Mihajlović.

Ministarku su meštani Jasenovika dočekali aplauzom, i na kraju susreta sa njima poželela im srećnu slavu Svetog Trifuna.

Podsetimo, noćas se dogodilo treće iskliznuće vagon cisterni koje prevoze opasne materije. Prvog puta, 19. januara prevožen je amonijak, a meštani sela Jasenovo zbog potencijalne opasnosti usled pretakanja ove materije bili su evakuisani. Pet vagona sa fosfornom kiselinom  iskliznulo je, zatim, 10. februara na pruzi Niš-Zaječar. Poslednje se dogodilo noćas oko 1.45 sat na pruzi kod Svrljiške klisure, a kako je rečeno iz Infrastruktura železnica, nema opasnosti nakon isklizavanja pet vagon cisterni sa amonijakom.

Inače, vredno je pomenuti da se u blizini nalazi i izvorište pijaće vode Sinji vir. 

Vredno je reći da nije došlo do većih oštećenja i prevrtanja, već samo do iskliznuća.

Ministarstvo insistira i zahteva da se utvrde sve činjenice u vezi sa iskliznućima vagona na pruzi Niš-Zaječar i ispita odgovornost svih učesnika, dodaje se u saopštenju .avatar
izvor telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : Održan sastanak sa predstavnicima stambenih zgrada

Na sinoć održanim sastancima sa predstavnicima stambenih zajednica, čulo se da u ...