Home / Drugi pišu / Knjaževac : Objavljena pravila i nagradni fond nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”

Knjaževac : Objavljena pravila i nagradni fond nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”

Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 20. februara usvojila je Pravila nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ i nagradni fond, u kojem se među glavnim premijama nalazi šest stanova u Beogradu, 50 automobila Fiat 500L, pet putovanja u Pariz za dve osobe i karte za Rolan Garos, tri putovanja u Njujork i 10 letovanja u Grčkoj za dve osobe. Ukupna vrednost nagradnog fonda je 135.344.181,46 dinara, sa uračunatim PDV.

Propozicijama je predviđeno javno izvlačenje dobitnika glavnih nagrada u živom programu Radio-televizije Srbije – 11, 18, 25. i 31. marta 2017.

U nagradnom fondu nalaze se i putovanja na Zlatibor i Staru planinu, polise životnog i kasko osiguranja, bela tehnika (frižideri, veš mašine, mašine za posuđe, mikrotalasne pećnice i blenderi), lap-top računari, televizori, mobilni telefoni, tableti i vaučeri za kupovinu u trgovinskim objektima.

Spisak dobitnika ovih nagrada biće objavljen u dnevnom listu „Politika“ u roku od tri dana od dana svakog izvlačenja, na internet stranici nagradne igre www.uzmiracun.rs, kao i internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i RTS-a.

Uporedo sa nagradnom igrom „Uzmi račun i pobedi“ startovalo je i takmičenje opština i gradova u prikupljanju fiskalnih računa i slipova. Dvanaest najaktivnijih lokalnih zajednica dobiće wi-fi zone sa besplatnim internetom u centru grada, a pet prvoplasiranih će ravnomerno podeliti fond za lokalna ulaganja od 100.000 evra. Ova sredstva su namenjena za opremanje škola, bolnica, vrtića, parkova, o čemu će odlučivati sami građani. Ovo će biti dodatni motiv za sve građane da se uključe u borbu protiv sive ekonomije, ne samo zbog sebe, već i zbog grada u kojem žive i čitavog društva.

Kako bi svaka opština ili grad imali podjednaku šansu da učestvuju u takmičenju i osvoje nagradu, posmatra se broj prikupljenih fiskalnih računa i slipova u odnosu na broj stanovnika i prosečnu zaradu na teritoriji lokalne samouprave. Na ovaj način eliminišu se razlike u veličini i kupovnoj moći među opštinama i gradovima.

 

 

Uzmi račun i pobedi: Takmičenje gradova i opština

Zajedno sa nagradnom igrom „Uzmi račun i pobedi“ startovalo je i takmičenje opština i gradova u broju prikupljenih fiskalnih računa i slipova. Učešćem u nagradnoj igri građani se ne bore samo za sebe i potencijalne vredne nagrade – već i za grad u kojem žive, dok svaki izdati račun ili slip predstavlja doprinos izgradnji boljeg i odgovornijeg društva.

U ovom trenutku redosled 12 najboljih lokalnih samouprava je Bela Palanka, Dimitrovgrad, Bela Crkva, Plandište, Golubac, Sečanj, Prokuplje, Mladenovac, Bosilegrad, Rakovica, Savski Venac i Titel. Ukoliko bi se takmičenje završilo u ovom trenutku, ovih 12 najaktivnijih lokalnih zajednica dobile bi wi-fi zone sa besplatnim internetom za svoje građane. Takmičenje koje je počelo pre 14 dana traje do kraja marta, što je dovoljno vremena da se građani izbore da baš njihova opština ili grad dobiju besplatan internet i tako zajedno u svojoj sredini obezbede bolje uslove za život. Ovo takmičenje je primer kako se kroz povećanje svesti građana da uzimaju fiskalni račun prilikom kupovine robe i usluga doprinosi uspostavljanju finansijske discipline i da u borbi protiv sive ekonomije važnu ulogu ima svaki pojedinac, a ne samo državne institucije.

Kako bi svaka opština ili grad imali podjednaku šansu da učestvuju u takmičenju i osvoje nagradu, posmatra se broj prikupljenih fiskalnih računa i slipova u odnosu na broj stanovnika i prosečna zarada na teritoriji lokalne samouprave. Na ovaj način formiraju se koeficijenti, koji se potom rangiraju, a korišćenjem tog metoda eliminišu se razlike u veličini i kupovnoj moći među opštinama i gradovima.

Nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ je samo jedna od 68 mera u okviru Godine borbe protiv sive ekonomije, edukativne kampanje koju je pokrenula Vlada Srbije u saradnji sa NALED-om i društveno odgovornim kompanijama okupljenim u Savezu za fer konkurenciju sa ciljem podizanja svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije i njihovog aktivnog uključivanja u stvaranje boljeg društva. Borba protiv nelegalne trgovine i neprijavljenog rada tiče se svakog građanina Srbije, jer svaki dinar utajenog poreza znači manja ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, javne usluge i sve ono što čini jednu zemlju dobrim mestom za život. Upravo okosnicu ove kampanje, koja će trajati tokom 2017. i 2018. godine, čine nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima i takmičenje opština i gradova.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : U četvrtak Svečana dodela stipendija

Opština Knjaževac je za ovu školsku godinu, po raspisanim konkursima, dodelila 306 ...