Home / Lokalna samouprava / Knjaževac : Nove subvencije za pčelare i voćare

Knjaževac : Nove subvencije za pčelare i voćare

Na sednici Opštinskog veća koje je održano na Straoj planini usvojeni su predlozi konkursa za dodelu subvencija za zasnivanje zasada pod medonosnim biljem i za podizanje višegodišnjih zasada voća.

Članovi Opštinskog veća održali su 79. sednicu u petak, 14. septembra, na Staroj planini. Na sednici je razmatrano desetak tačaka dnevnog reda, a u centru pažnje bile su poljoprivredne teme.

Usvojeni su predlozi konkursa za dodelu subvencija pčelarima i voćarima. „Opština Knjaževac subvencionisaće nabavku setvenog i sadnog materijala za zasnivanje zasada pod medonosnim biljem. Subvencija iznosi 80% od vrednosti nabavljenog materijala, a najviše 50.000 dinara po gazdinstvu. Za ove namene ukupno je predviđeno dva miliona dinara, a konkurs je otvoren do 1. oktobra“, kaže Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine.




Opština Knjaževac već je postala prepoznatljiva po subvencionisanju sadnog materijala za podizanje višegodišnjih zasada voća. Marko Stojanović ističe da je novina ove godine što je konkurs podeljen u dva dela – za one voćne vrste čija nabavka sadnica košta do 240.000 dinara (višnja, šljiva, dunja i slično) i gde su uslovi nepromenjeni. Povraćaj sredstava je 80%, a najviše 80.000 dinara po gazdinstvu. Za voćne vrste čiji je sadni materijal skuplji (orah, jabuka i slično), povraćaj sredstava je 50%, ali je zato maksimalni iznos do 220.000 dinara po gazdinstvu. Ovaj konkurs otvoren je do 15. oktobra.

Na sednici održanoj u petak na Staroj planini članovi Opštinskog veća razmatrali su i pojedine teme u vezi javnih preduzeća Standard i Preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju, kao i više zahteva mesnih zajednica i pojedinaca za dodelu pomoći.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...