Home / 2020 / Knjaževac naredne godine dobija fabriku za preradu otpadnih voda

Knjaževac naredne godine dobija fabriku za preradu otpadnih voda


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija sledeće godine kreće u masovne radove na projektima u oblasti ekologije i istakao da je budžet Ministarstva za zaštitu životne sredine za narednu godinu vredan 8,31 milijardu evra.Među projektima koji će se realizovati nalazi se i Knjaževac. 

Mali je naveo da je budžet tog ministarstva za ovu godinu iznosio 7,9 milijarde dinara, ali da se usled kovid krize smanjio na 5,9 milijarde dinara.

Pored sredstava iz budžeta, Mali je naveo da postoje i dodatna sredstva kojima će se finansirati ekološki projekti i dodao da je od EBRD obezbedjen kredit u iznosu od 120 miliona evra za regionalne sisteme za upravljenje otpadom.

Ti regionalni sistemi, naveo je Mali, biće u Apatinu-Baču-Kuli, Prijepolju-Priboju-Sjenici, Dimitrovgradu-Beloj Palanci-Babušnici, Golupcu-Kučevu-Malom Crniću-Petrovcu na Mlavi-Velikom Gradištu-Žabarima-Žagubici, Ubu-Osečini-Lajkovcu-Mionici-Ljigu, Koceljeva-Vladimircima-Lazarevcu-Obrenovcu-Valjevu, Bajinoj Bašti-Požegi-Arilju-Ivanjici-Čajetini-Kosjeriću-Čačku-Lučanima, Šapcu-Irigu-Šidu-Sremskim Karlovcima-Staroj Pazovi.

Rok za završetak tih radova, kaže Mali, je do kraja 2023. godine.

Takodje, istakao je da je Srbija dobila i kredit od CEB-a u vrednosti od 200 miliona evra za fabrike za preradu otpadnih voda, primarnu kanalizacionu mrežu i prečišćavanje otpanih voda.

Te fabrike će se nalaziti u Takovu, Osečini, Babušnici, Beloj Palanci, Novom Kneževcu, Srbobranu, Dimitrovgradu, Knjaževcu, Negotinu, Bačkoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Velikom Gradištu, Rumi…




 

Mali je naveo i da će se osim tih projekata raditi i na završetku nedostajuće vodovodne i kanalizacione mreže i izgradnje fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u 70 lokalnih samouprava, što je predivdjeno Programom “Srbija 2025”.

To će se, navodi, radii sa kineskim partnerom, a radovi će početi na proleće. Ukupna vrednost tog projekta je 3,2 milijarde dolara, dodao je on.

U oblasti ekologije, kaže Mali, planirana je i zamena postojeće kotlarnice u Kragujevcu sa čvrstog goriva na ekološki prihvatljivo.

Mali je zaključio da su ulaganja u zaštitu životne sredine i zelenu ekologiju prioriteti Vlade Srbije.



izvor Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...