Home / Knjaževac / Knjaževac : “MOLITVA” I “ZVUCI TRUBE SA TIMOKA”

Knjaževac : “MOLITVA” I “ZVUCI TRUBE SA TIMOKA”

Sve posetioce koji odluče da posete opštinu Knjaževac tokom maja očekuje veliki broj dešavanja, s obzirom da se u maju svečano  obeležavaju dani opštine. I ove godine biće održana tradicionalna manifestacija “Đurđevdanski susreti-Molitva pod Midžorom”. Prvi deo Manifestacije održava se u selu Vrtovac 06. maja i zasniva se na kombinaciji starog paganskog običaja (prinošenje žrtvenog jagnjeta kod zavetnog krsta) i hrišćanskih običaja. Drugi deo manifestacije realizuje se samo dan kasnije, 07. maja 2017. u selu Balta Berilovac i to u vidu Etno festivala koji predstavlja svojevrsnu prezentaciju staroplaninske kulture i tradicije.

Na jednom mestu možete videti i probati specijalitete sa Đurđevdanske trpeze, proizvode od lekovitog bilja i šumskih plodova, najbolji sir, belmuž, jagnjeću čorbu, uživati u velikom izboru suvenira, prikazu čobanskih igara i u raznovrsnom kulturno-umetničkom programu. Specijalni gost Etno festivala ove godine biće diva izvorne-narodne muzike Merima Njegomir.

Već narednog vikenda, 12. maja. na platou Doma kulture u Knjaževcu održaće se Predtakmičenje za Sabor trubača u Guči, pod sloganom “Zvuci trube sa Timoka”. Virtuozi iz cele Srbije, prezentovaće svoje umeće na ovom tradicionalnom srpskom instrumentu. Manifestacija počinje u 18h defileom trubača a nastavlja se takmičenjem. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da uživate u proleću, na obalama Timoka, uz zvuke trube.

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...