Home / Drugi pišu / Knjaževac : Međunarodni dan maternjeg jezika : susret sa romskom decom (Foto)

Knjaževac : Međunarodni dan maternjeg jezika : susret sa romskom decom (Foto)

„Bibliotekari mnogo vole romski jezik“. To je samo jedna od poruka koje su nam ostavili mali Milorad, Natalija i njihovih još pet drugara iz Osnovne škole „Kaplar“, učestvujući u edukativnoj radionici „Mačke peru veš – E muce thoven gada“. Bio je to neobičan i neposredan način da bibliotekari saznaju da su deca razumela poruku radionice – jezike moramo sačuvati od nestajanja.

Susret sa romskom decom bio je posvećen Međunarodnom danu maternjeg jezika. Razgovaralo se o različitim državama, narodima i bogatstvu jezika na planeti, koje osiromašuje nestankom pojedinih jezika i dijalekata. To naročito važi za timočki govor, koji je prema Uneskovoj listi jedan od šest najugroženijih jezika u Srbiji i za romski jezik, koji se nalazi u Uneskovom atlasu ugroženih jezika sveta. Bila je ovo prilika da se objasni zašto nam je od svih najvažniji maternji jezik, da se nauči da jezik „živi“ samo ako se njime govori, da nije sramota pisati i govoriti jezikom svoga kraja, ali da je neophodno savladati sve tajne i lepote književnog jezika i pisma. Mališani su imali prilike da prelistaju srpsko-romski rečnik, pogledaju dvojezičnu prezentaciju o slovima i rečima i čitaju slikovnicu Zlatomira Jovanovića o načinu život i bogatoj romskoj kulturi „Te dživdisaras khetane – Da živimo zajedno“.
Edukativna radionica realizovana je u saradnji sa Marijom Simić, pedagoškim asistentom Osnovne škole „Dimitrije Todorović Kaplar“.
biblio-knjazevac.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Održano Takmičenje u bodibildingu i fitnesu u Jagodini

 U Jagodini  je 2. oktobra 2021. godine, održano Takmičenje u bodibildingu i ...