Home / Knjaževac / Knjaževac :Kupine nema ko da kupi ? (Video)

Knjaževac :Kupine nema ko da kupi ? (Video)

Sav uloženi trud kupinara iz Trgovišta kod Knjaževca, mogao bi da bude uzaludan ukoliko se plodovi ne otkupe u narednim danima. Kupine su dobro rodile, kupina je izvanrednog kvaliteta, ali kupaca nema.

Na plodnom zemljištu pored Timoka već ima kupina koje su opale i propadaju. Ukoliko se ne reaguje brzo ceo ovogodišnji rod će propasti.





 

 

“Grehota je da imate dva miliona kilograma višnje, 500-600, milion kilograma kupina raznih sorti, da imate na tone šljiva, da imate malina, po dva, tri hektara zasađenih novih zasada, a nema ko da uzme, gde da se prera i gde da se odloži”, kaže Dušica Jović, predsednik udruženja “Nektar” u Knjaževcu.

Opština Knjaževac je u poslednjih pet godina subvencionisala proizvodnju dvadeset hektara jagodičastog voća.

“Šezdeset do osmadeset odsto su bile subvencije države, a 20-30 posto su naš novac, ali ispada da smo potrošili bez veze, i državne pare i naše pare”, kaže Gradimir Aleksić iz Knjaževca.

Zorica Arsić iz Knjaževca napominje da ima dvoje dece koja ne rade, oa se porodica trudi da od toga živi, ali je teško.

Ukoliko otkupa ne bude, da li postoji alternativno rešenje, pitali smo naše domaćine.

“Pitam se koje taj što može jedan vagon to jest 10.000 kilograma da stavi u burad da to prevri, da kupi šećer, da to odleži. Kupinovo vino zahteva izuzetnu negu da bi bilo kvalitetno. Da se peče rakija, takođe on treba na stotine i stotine kazana rakije da ispeče.To je nemoguće”, tvrdi Dragiša Jović iz Trgovišta.

U opštini Knjaževac kažu da su spremni da plaćaju skladištenje kupine ukoliko se nađe hladnjača.

“Zvali smo i naš poljoprivredni kombinat “Džervin” da vidimo da li imaju slobodnog prostora za skladištenje tih kupina. Međutim, trenutno nemaju prostora. Ali mi podržavamo naše kupinare i hoćemo da pomognemo na bilo koji način”, kaže Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.

Samo u ataru Mesne zajednice Trgovište godišnje se proizvede 130 hiljada kilograma kupina. Proizvođači gledaju u nebo i s pravom se pitaju, gde će završiti ovogodišnji rod.

Pogledajte video prilog




Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...