Home / Drugi pišu / Knjaževac : Koncert Dušana Panajotovića u Galeriji SANU

Knjaževac : Koncert Dušana Panajotovića u Galeriji SANU

Dušan Panajotović,Mladi muzički umetnici Dušan Panajotović (Knjaževac) , violina i Aleksandra Dragosavac, klavir, održaće koncert u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u ponedeljak, 12. januara.

Koncert u Galeriji SANU počinje u 18.00 časova, a ulaz je slobodan. Na programu je Čakona iz Partite za solo violinu br. 2 d-moll Johana Sebastijana Baha, Sonata za violinu i klavir br. 2 D- dur Sergeja Prokofjeva i Koncertna poloneza D- dur Henrika Vijenjavskog.

Panajotović je muzičko obrazovanje počeo u Muzičkoj školi „Predrag Milošević“ u Knjaževcu, nastavio u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Nišu a trenutno je na master studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Gordane Matijević Nedeljković.

Tokom školovanja osvajao je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima a kao student osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju muzičkog festivala „Summit Festival Burgos“ u Španiji 2013.godine, nagradu iz fonda „Miodrag Macić-Mišo“ za 2011/2012, nagradu iz fonda „Meri Žeželj-Majer“ za 2012/2013.


Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupao je u Parizu, Berlinu, Ljubljani, Sofiji, Zagrebu, Burgosu. Svirao je u Nemačko-skandinavskoj omladinskoj filharmoniji, Mladom evropskom klasičnom orkestru (kao koncertmajstor) i Beogradskom gudačkom orkestru „Dušan Skovran“.

Sa ovim ansamblima nastupao je u velikim evropskim salama, među kojima su „Gavo“ u Parizu i Berlinska filharmonija. Učestvovao je na muzičkom festivalu “Nei Sioni dei Luoghi“ u Italiji kao solista (2013), na muzičkom festivalu „BUNT“ pod upravom flautiste i profesora Ljubiše Jovanovića.

Dragosavac je bila đak generacije beogradske Osnovne muzičke škole „Vladimir Ðorđević“ a isto priznanje dobila je i u Srednjoj muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“.

Osnovne i master studije klavira završila je na FMU u klasi Nevene Popović. U toku školovanja učestvovala je na mnogim takmičenjima u zemlji i inostranstvu i osvajala nagrade među kojima se izdvajaju: šest prvih nagrada na Promenadi klavirskih talenata u muzičkoj školi „Vladimir Ðorđević“ (od osnivanja ove manifestacije 2004. do poslednje, održane 2009.godine), laureat je međunarodnog takmičenja Memorijal „Dr. Vojislav Vučković“ 2007.godine.

Dobitnica je treće nagrade na takmičenju u Gorici (Italija) 2007.godine, treće nagrade na takmičenju „Roma 2011“ (Italija) i prve nagrade na Republičkom takmičenju kamernih ansambala 2014.godine.

Dobitnica je stipendije „Dositeja“, kao jedan od hiljadu najuspešnijih studenata u Srbiji, i nagrade fonda Slobodanke Milošević-Savić za najuspešnijeg studenta Katedre za klavir.

Prošlog leta kao solista i kamerni muzičar, učestvovala je na dobrotvornom koncertu za žrtve poplava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, održanom pod pokroviteljstvom udruženja IKUBIK u Velikoj sali Zadužbine „Mocarteum“ (Stiftung Mozarteum) u Salcburgu (Austrija), na kojem su prikupljena značajna sredstva za ugroženo stanovništvo.

Koncerte u Galeriji SANU podržava Ministarstvo kulture i informisanja i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.Izvor pressonline.rs

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...