Home / Knjaževac / Knjaževac : Izložba “NAŠA ISTORIJA, NAŠA SEĆANJA”

Knjaževac : Izložba “NAŠA ISTORIJA, NAŠA SEĆANJA”

Francuski institut u Srbiji, u partnerstvu sa Schneider Electric, predstaviće, počev od 3. oktobra 2018, u raznim gradovima Srbije među kojima se nalazi i Knjaževac, putujuću izložbu „Naša istorija, naša sećanja“, posvećenu sećanju na oslobođenje Srbije u jesen 1918. od strane Istočne armije, kao i porodičnim sećanjima, koja žive i posle jednog veka, na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar.Knjaževac (26-29. oktobar), otvaranje 26. oktobra u 12h30, Zavičajni muzej, Karađorđeva 15.

Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi.

I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o poseboj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.




Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiii i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar.

Izložbu je podržao Schneider Electric, francuska kompanija koja je , kako kažu u Institutu,e još od 19 veka izuzetno značajan partner srpske države i srpskog društva. Prema njihovoj licenci u livnici u Kragujevcu, proizvodili su se topovi i ostalo oružje za srpsku vojsku u I svetskom ratu. Schneider je već tada prepoznao značaj svog prisustva u Srbiji, a saradnja nije bila zasnovana samo na ekonomskim osnovama već i na dubokom prijateljstvu između srpskog i francuskog naroda. Ovu činjenicu ilustruje i podatak da je unuk osničava kompanije Schneider poginuo kao pilot u francuskoj armiji na Solunskom frontu, boreći se rame uz rame sa srpskim vojnicima.

Schneider Electric je primer kompanije koja je na različite načine prisutna u Srbiji duže od 100 godina i koja se kroz vreme transformisala, jer je od proizvođača oružija i čelika do danas evoluirala u najpoznatiju kompaniju za proizvodnju opreme i softvera za upravljanje električnom energijom, kažu organizatori.

U 21. veku, za Schneider Electric, Srbija predstavlja jednu od ključnih zemalja na svetskom nivou. Pored toga što zapošljavaju više od 1000 ljudi, u Srbiji se nalaze tri prozvodna pogona sa licencnom proizvodnjom najsavremenije opreme za upravljanje električnom energijom i razvojnim centar za proizvodnju softvera za upravljanje elektro distributivnim mrežama. Ulaganja kompanije u Srbiju su izuzetna, jer postoji duboko poverenje u sposobnost srpskih inženjera, privredno okruženje i potencijal tržišta.

Izložba će u oktobru 2018. biti predstavljena u pet gradova Srbije.

Prvo otvaranje je 3. oktobra u Pirotu, u prisustvu Vladana Vasića, gradonačelnika Pirota, Žan-Batist Kizena, direktora Francuskog instituta u Srbiji, dr Stanislava Sretenovića, istoričara (savetnika i autora istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandre Mirić, arhitekte-konzervatora (savetnice za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana).

Program:

Pirot (3-6. oktobar), otvaranje 3. oktobra u 13h, Galerija Čedomir Krstić, Srpskih vladara 77

Prokuplje (7-10. oktobar),otvaranje 8. oktobra u 12 sati, Galerija Boža Ilić, Jug Bogdanova 51

Leskovac (12-18. oktobar), otvaranje 12. oktobra u 12h30, Narodni muzej, Stojana Ljubića 2

Niš (20-24. oktobar 2018), otvaranje 20. oktobra u 12 sati, Oficirski dom, Orlovića Pavla 28,

Knjaževac (26-29. oktobar), otvaranje 26. oktobra u 12h30, Zavičajni muzej, Karađorđeva 15

U Beogradu, izložba će biti predstavljena od 1. do 17. novembra 2018, a potom nastavlja putovanje po drugim gradovima Srbije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...