Home / Knjazevčani / Knjaževac – „Hodočašće na Krf“

Knjaževac – „Hodočašće na Krf“

Povodom sto godina od oslobođenja u Velikom ratu, Narodna biblioteka „Njegoš“ organizovala je prvi u nizu programa koji će biti posvećeni ovom značajnom istorijskom događaju srpske istorije. „Hodočašće na Krf“ i predavanje Ljubomira Saramandića, kustosa Srpske kuće na Krfu, okupilo je veliki broj Knjaževčana i, što je posebno zapaženo, učenike osnovnih i srednjih škola.

U uvodnom delu programa o istorijski prilikama i važnim događajima koji su prethodili i doveli do izbijanja Prvog svetskog rata govorio je profesor istorije Ivica Mišić. Ljubomir Saramandić, čovek koji gotovo dve decenije vodi brigu o najdragocenijim svedočanstvima najveće tragedije srpskog naroda, svojim je kazivanjem i virtuelnom izložbom fotografija i dokumenata poručio da su Krf i ostrvo Vido nezaobilazne destinacije na putu sticanja znanja iz istorije i mesta za svojevrsno preispitivanje o patriotizmu, našem identitetu i onome što nam je ostavljeno kao dug i podsećanje na to ko smo i kojim putem da krenemo kako bi smo „pronašli svoje mesto u savremenom svetu“.




Na Svetski dan poezije, po izboru Ljubomira Saramandića, publika je čula pesmu „Tamo daleko“ u izvođenju dečjeg hora „Kolibri“ i Bojićevu „Plavu grobnicu“ u interpretaciji Dragana Nikolića, insert iz dokumentarnog filma „Kad cveta limun žut“.

Vladana Stojadinović, direktor Narodne biblioteke „Njegoš“ uputila je poziv za saradnju na prikupljanje zavičajne građe za priređivanje izložbe „Portreti učesnika u Velikom ratu“.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...