Home / Knjaževac / Knjaževac – Benedikt : EU će nastaviti podršku razvoju jugoistočne Srbije (Foto & Video)

Knjaževac – Benedikt : EU će nastaviti podršku razvoju jugoistočne Srbije (Foto & Video)


Tokom prvog dana posete zamenika i zamenica ambasadora zemalja članica Evropske unije (EU) jugoistočnoj Srbiji, Oskar Benedikt, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji poručio je u Knjaževcu da će EU nastaviti da pruža podršku društvenom i ekonomskom razvoju ovog dela zemlje kako bi mladi imali veće šanse kako za obrazovanje, tako i za život i rad u svojim mestima.

„U zemljama EU sektor malih i srednjih preduzeća čini stub ekonomije i generiše 85 posto radnih mesta, te je podrška malom biznisu ulaganje u budućnost cele poslovne zajednicu u Srbiji”, rekao je Benedikt prilikom obilaska preduzeća „Kran Projekt” koje je uz podršku EU i Vlade Švajcarske dobilo modernu mašinu za obradu metala vrednu 14.650 evra.

„Uz angažovanje lokalne samouprave ovaj prostor, koji je do pre par godina bio neuređena površina, a uz donaciju preduzeća „Kran Projekt“, naša deca imaju novo igralište“, rekao je predsednik opštine Milan Đokić i izrazio zahvalnost EU na podršci koju pruža ekonomskom i infrastrukturnom razvoju Knjaževca.

Kako u „Kran Projektu“ kažu, sa novom kompjuterski kontrolisanom mašinom (CNC) povećali su produktivnost, efikasnost u proizvodnji i postali konkurentniji na tržištu, a zaposlili su i tri radnika.

Ovo knjaževačko preduzeće je samo jedno od 17 preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije koja su donatori razvojnog programa Evropski PROGRES podržali sa ukupno 253.880 evra sa ciljem da unaprede proizvodnju i otvore nova radna mesta. Kako je jedan od preduslova za odabir ovih projekata bila spremnost preduzeća da sprovedu društveno odgovorne aktivnosti koje treba da doprinesu široj zajednici, „Kran Projekt” je podržao održavanje tri radionice na temu zaštite životne sredine i finansirao izgradnju igrališta za decu čijem svečanom otvaranju je prisustvovala i delegacija zamenika i zamenica ambasadora evropskih država.




„Nadam se da će ovo biti primer dobre prakse koji će da slede i druga preduzeća jer pokazuje da biznis i lokalna zajednica idu ruku pod ruku kada je u pitanju razvoj“, rekao je Benedikt povodom otvaranja igrališta. On je dodao da je ovo i primer saradnje i partnerstva na delu, jer uz podršku EU i Vlade Švajcarske „Kran Projekt“ bolje posluje, otvara nova radna mesta, a najmlađi u Knjaževcu uz donacije ovog lokalnog preduzeća imaju bezbedno mesto za igru i uče kako da čuvaju životnu sredinu.

„Uz angažovanje lokalne samouprave ovaj prostor, koji je do pre par godina bio neuređena površina, a uz donaciju preduzeća „Kran Projekt“, naša deca imaju novo igralište“, rekao je predsednik opštine Milan Đokić i izrazio zahvalnost EU na podršci koju pruža ekonomskom i infrastrukturnom razvoju Knjaževca.

„Deca u tri knjaževačke škole su se na radionicama upoznali a o procesu odlaganja otpada, reciklaži, a najvažnije je da su naučila da za zdravo sutra moramo da krenemo od sebe”, rekao je Ivan Svetozarević iz nevladine organizacije „Zelena Zona“ sa kojom je preduzeće „Kran Projekt“ je realizovalo projekat.

Delegacije zamenika i zamenica ambasadora evropskih zemalja posetila je i carsku palatu Felix Romuliana u Gamzigradu kod Zaječara, lokalitet koji je pod zaštitom UNESCO. EU je za ovaj lokalitet kroz projekat HERA „Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasleđa izdvojila gotovo 600.000 evra za opremanje multimedijalnog centra sa modernom kompjuterskom i hologramskog video opremom, a završeni su i radovi na tri kule koje predstavljaju izložbeni prostor i prostor za hologramsko upoznavanje sa izgledom Felix Romuliane u vreme njenog procvata. Iz svojih fondova EU je takođe podržala projekat „Putevima rimskih careva i vina“ u koji su uključeni Gamzigrad i Rajačke pivnice.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

[FAG id=49601] –

 



x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...