Home / Knjaževac / Javnobeležnička komora: Overe za izbore vrše se po redosledu prijema predloga

Javnobeležnička komora: Overe za izbore vrše se po redosledu prijema predloga

Javnobeležnička komora Srbije (JKS) saopštila je danas da su njeni članovi potpuno spremni za overavanje potpisa za podrššku kandidatima na predsedničkim izborima i ističu da se overe obavljaju po redosledu njihovog prijema u javnobeležničkim kancelarijama.Osnovni sud u Knjaževcu nastavio je  overu potpisa jer pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje za te poslove imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik.

U cilju poštovanja zakonske obaveze pružanja pomoći organima nadležnim za sprovođenje izbora, javnobeležničke kancelarije overe potpisa birača obavljati u toku radnog vremena, posle radnog vremena u kancelarijama, ali i van njih, kako bi se što efikasnije ispoštovao izborni postupak, napominje se u saopštenju.

Takođe je ukazano da je Srbiji ukupno 431 osoba sa ovlašćenjem da overavaju potpise, jer pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje za te poslove imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik.

 





Pored toga, u javnobeležničkim kancelarijama u Republici Srbiji postoji i više od 300 radnika koji obavljaju administrativne poslove.

Od 1. marta u mestima u kojima su imenovani javni beležnici, oni su od sudova i opština preuzeli nadležnost za overe potpisa i drugih dokumenata.

U mestima u kojima još nije imenovan javni beležnik poslovi overe i potpisa birača vršiće se u osnovnim sudovima i sudskim jedinicama kao što je to činjeno i do sada, jer opštine ni pre 1. marta nisu imale ovlašćenje da overavaju potpise birača.

Osnovni sudovi i sudske jedinice nastavljaju da obavljaju poslove overe potpisa birača u 12 osnovnih sudova u Republici Srbiji koji se nalaze u Boru, Brusu, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Knjaževcu, Majdanpeku, Petrovcu na Mlavi, Priboju, Raški, Sjenici, Surdulici i Trsteniku, napominje se u saospstenju.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...