Home / Knjaževac / Izložba Beogradska mitropolija i Srpski duhovni prostor (Foto & Video)

Izložba Beogradska mitropolija i Srpski duhovni prostor (Foto & Video)

 

U galeriji Zavičajnog muzeja u Knjaževcu  otvorena je izložba ”Beogradska mitropolija i srpski duhovni prostor od 1804. do 1918. godine”, autora Radovana Pilipovića. Izložbu je otvorio episkop timočki Ilarion.

Izložba ”Beogradska mitropolija i srpski duhovni prostor” svedočanstvo je o onome što smo bili i što jesmo kao crkva i narod, kazao je na otvaranju u galeriji Zavičajnog muzeja vladika Ilarion.

”Svi znamo koliko je istorija važna za budućnost jednog naroda. Ako imamo nedovoljno ozbiljan pristup našoj istoriji, onda je vrlo veliko pitanje kakva će nam biti budućnost.”

Saradnja sa arhivom Srpske pravoslavne crkve je veliki korak za Zavičajni muzej i dalje istraživanje duhovne kulture ovoga kraja, kaže v.d. direktorka Milena Milošević Micić.

”Veoma je važno da usposatvimo saradnju i da krenemo da dalje istražujemo duhovnu kulturu i istoriju našeg kraja”.

Građa iz arhiva Srpske pravoslavne crkve krajem dvadesetog veka završila je na tavanu Crkve Svetog Marka. Decenijama niko nije bio zainteresovan da se njome pozabavi. Jedan od razloga je i nedovoljno izražena svest o značaju dokumenta, smatra autor izložbe Radovan Pilipović.

”Krajem osamdesetih godina rođena je ideja da se arhivska građa izmesti iz Patrijaršije. Ona je izmeštena na zvonik Crkve Svetog Marka i čekala je obnovu arhiva 2007 – 2012. godine.”

 

Poseban ton otvaranju izložbe, koju će Knjaževčani moći da pogledaju do 17. oktobra, dao je hor Sveti kralj Stefan Dečanski.

 

U nastavku teksta možete videti kompletan snimak otvaranja izložbe.


Link do video priloga

[FAG id=50303]

K.I

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...