Home / Knjaževac / I Knjaževac na meti nelegalnih seča šuma

I Knjaževac na meti nelegalnih seča šuma

FOTO: NENAD PAVLOVIĆ / RAS SRBIJA

FOTO: NENAD PAVLOVIĆ / RAS SRBIJA

U većem delu zemlje potražnja za ogrevnim drvetom je, kažu, dvostruko veća nego lane. To ne čudi, jer je grejanje na drva godinama najjeftinije. Stručnjaci kažu da bi moglo biti i 20 odsto jeftinije da se pravilno koristi.

Zbog veće tražnje raste i nelegalna seča šuma. Od početka godine samo u šumama kojima gazduju “Srbijašume” bespravno je posečeno pet hiljada kubnih metara.

Najviše kradenih drva iz privatnih šuma ima u prometu na teritoriji Kragujevca, Vranja, Knjaževca, okoline Beograda i na pravcu od Loznice ka Šapcu.

Prema procenama, trećina domaćinstava se greje na čvrsti ogrev i to sve više na drva, jer su i jeftinija i čistija od uglja.

 

U traganju za jeftinijim grejanjem pojedini su odjavili grejnje iz toplana i vratili se ogrevnom drvetu. Građanima je isplativije i od struje i gasa, navodi RTS.

– Može da kupi tri metra, može da kupi pet metara, može tri-četiri puta na rate, a gas ne može da se plati na rate, već mora svakog meseca od redovnog primanje i to mu je kraj – kaže Zoran Urošević iz Jagodine.

I računica Agencije za energetiku pokazuje isplativost, ako domaćinstvo ima savremeni šporet, koji efikasnije greje, i ako cena ogrevnog drveta ne prelazi 4.500 dinara.

– Ukoliko neko prelazi sa centralnog grejanja, gde se grejao ceo stan i plaćao za ceo stan i sada koristi drvo gde će grejati jednu ili dve prostorije, definitivno će ga mnogo manje koštati, ali će imati slabiji kvalitet grejanja – objašnjava Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Istraživanja potvrđuju da Srbija u poređenju sa zemljama regiona najneefikasnije koristi ogrevno drvo i količinski ga najviše troši jer se loži sirovo drvo, puno vode.

Stručnjaci savetuju građane da kupuju ogrev u maju i aprilu, kada su cene najniže.

– Domaćinstvo, kada bi koristilo samo prosušeno drvo koje je stajalo šest meseci i duže, potrošilo bi negde između 16 i 21 odsto manje drveta, u odnosu na domaćinstva koja koriste sirovo drvo – napominje profesor Branko Glavonjić sa Šumarskog fakulteta.

izvor .blic.rs/Foto NENAD PAVLOVIĆ / RAS SRBIJA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...