Home / Politicka desavanja / Dveri / Hitno primeniti mađarski recept za srpske dužnike

Hitno primeniti mađarski recept za srpske dužnike

Dveri

Pokret Dveri zahteva od Vlade Srbije da po hitnom postupku donese zakon kojim bi se zaštitili građani koji su se zadužili u švajcarskim francima, kao i u bilo kojoj drugoj stranoj valuti.

To su uglavnom mladi ljudi koji su zasnovali porodice, rešavajući svoje stambeno pitanje tako što su stanove ili kuće kupili na kredit i zato oni moraju biti sto odsto zaštićeni! U Srbiji je oko 22.000 onih koji su se zadužili u švajcarskim francima, a tom broju dužnika treba dodati članove njihovih porodica. Oni su sada najdirektnije ugroženi – ugrožena im je životna egzistencija. Država je u obavezi hitno da reaguje kao što je to uradila Mađarska. Šta je uradila Mađarska? Nešto vrlo jednostavno: Vlada Mađarske je naterala banke da vrate i limitiraju kurs švajcarskih franaka na dan odobravanja zajmova! Ako to može članica EU, zašto ne bi mogla Vlada Srbije?Dakle, pošto građani u Srbiji nisu krivi što nema domaćih banaka kod kojih bi uzimali stambene kredite u dinarima, nego su potezima proevropske vlasti u Srbiji uslovljeni i naterani da se vezuju za strane valute, onda je država u obavezi prema svojim građanima da preuzme ovaj valutni rizik.

Dveri nemaju problem sa stranim bankama kao takvim, već sa onima koji im dozvoljavaju nedodirljiv i privilegovan status. Zato pitamo vlast zašto ova država štiti strani krupni kapital oličen kroz sistem privilegovanih stranih banaka umesto sopstvene građane?


Informativna služba Pokreta Dveri

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...