Home / 2021 / Fiskalne kase i serviseri odlaze u zaborav – Prijavite se za 100 evra subvencije nov fiskalni uređaj

Fiskalne kase i serviseri odlaze u zaborav – Prijavite se za 100 evra subvencije nov fiskalni uređaj

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su  izmene i dopune Zakona o fiskalizaciji kojim se uvodi prelazni period od 1. novembra do 30. aprila u kojem će obveznici biti dužni da pređu na novi način fiskalizacije. Ministarstvo privrede prethodno je raspisalo javni poziv za subvencije, tako da je sve spremno za postepeni prelazak na novi sistem rada.

Svi obveznici dobiće od države po 100 evra po prodajnom mestu i 100 po fiskalnom uređaju, a ta suma će biti uvećana za 20 odsto za one koji nisu u sistemu PDV-a.

Država će sve to subvencionisati, a zainteresovani za subvencije mogu da se prijave elektronski, preko portala Poreske uprave ePorezi, od 15. oktobra ove do 31. januara naredne godine.

Obveznik fiskalizacije za finansijsku podršku može da se prijavi samo jednom tokom trajanja javnog poziva, te je neophodno da pre apliciranja izvrši prijavu svih prodajnih mesta, što takođe može da učini preko portala ePorezi.

Ministar Siniša Mali juče je naveo da se izašlo u susret privrednicima, pa je uveden prelazni period u kome će moći da rade postojeće i novo rešenje, od 1. novembra do kraja aprila naredne godine.

– Privrednici su tražili prelazni period od šest meseci i dobili su ga. Кada su rokovi u pitanju, već 1. oktobra krenula je prijava preko sajta Poreske uprave svih poreskih obveznika da prijave svoja prodajna mesta i do jutros 892 poreska obveznika su se prijavila sa 1400 prodajnih mesta – rekao je Mali i pozvao ostale poreske obveznike da se prijave u narednih mesec dana.

On je dodao da nijedan dinar poreske obveznike neće koštati uvođenje novog sistema. Obezbeđeno je šest milijardi dinara, kako bi se pokrili troškovi nabavke fiskalnih uređaja. Uredba je usvojena na sednici Vlade prošle nedelje i predviđa subvenciju od 100 evra za svaki fiskalani uređaj i dodatnih 100 evra za svako prodajno mesto. Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti povećan za 20 odsto.

– Кo želi da iskoristi ove subvencije prijavljivanje će preko sajta Poreske uprave krenuti od 15. oktobra i trajaće do kraja januara – naveo je Mali.

Nova fiskalizacija počinje danas, kada i počinje prijava objekata tj. prodajnih mesta putem portala Poreske uprave, a od 1. novembra počinje prelazni period koji će trajati do 30. aprila 2022. godine. Za dve nedelje tj. 15. oktobra počinje prijava putem istog portala za subvencionisanje nabavke novih fiskalnih uređaja. Privredinici će od države dobijati po 100 evra po prodajnom mestu i fiskalnom uređaju, dok će poreski obveznici dobiti 20 odsto više.

Suštinski nove uređaje će morati da imaju gotovo svi privrednici, izuzev nekolicine profesija, da privrednici neće snositi nikakve troškove, kao i da će nova fiskalna kasa moći da bude i vaš mobilni telefon ili tablet.

S’ obzirom da je broj onih koje ova promena dotiče velik, sam proces je daleko jednostavniji nego što se čini te vam donosimo objašnjenje i konkretne korake za prelazak na sistem e-fiskalizacije.

Prijava

Od danas na portalu ePorezi potrebno je da se prijavite na servis za poreske obveznike (eFiskalizacija). U sandučetu ćete dobiti uputstvo za uvođenje poreskog obveznika u fiskalizaciju. Pravno lice dobija link preko kojeg će poslati svoj tajni PIN za kreiranje bezbednosnog elementa.

Svaki registrovani obveznik dobija bezbednosni element koji mu omogućava besplatno izdavanje računa. Moguće je koristiti i drugo rešenje koje odabere od dobavljača fiskalnih uređaja. Tu je moguće da tražite izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i poslovni prostor tj. prodajni objekat koji je prijavio.

Jako je važno da pravno lice naruči bezbednosni element kada je zasigurno spreman za e-fiskalizaciju. Uređaji koji ulaze u opticaj da se koriste su kase, telefoni i tableti.

Bezbednosni element

Bezbednosni element za koji se prethodno prijaveite, može biti u obliku kartice ili digitalnog “fajla”. Ukoliko se odlučite za karticu, nju možete da podignete u nadležnoj filijali Poreske uprave. Ukoliko odaberete u obliku “fajla” dobićete ga u sandučetu na malopre pomenutom portalu.

Povezivanje

Nakon što preuzmete bezbednosni element, isti se ubacuje u uređaj i povezuje sa Poreskom upravom.

Kada preuzmete bezbednosni element poreski obveznik je spreman za izdavanje fiskalnih računa. Na portalu za poreske obveznike možete zahtevati dodatne bezbednosne elemente u slučaju da je potrebno za više kasa u prodajnim objektima. U suštini birate kompononente koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Konačna provera

Ispravnost uređaj se proverava skeniranjem takozvanog QR koda, koji je sastavni deo svakog računa. Skeniranjem QR koda, što se može obaviti prostim usmeravanjem kamere mobilnog telefona na QR kod ili pomoću čitača koda, otvara se sajt Poreske uprave gde se potvrđuje ispravnost svakog uređaja.

Nove fiskalne uređaje morati da imaju gotovo svi privrednici. Izuzetak će biti nekoliko profesija i njih je moguće pobrojati na prste jedne ruke. Važno je i da privrednici neće imati nikakve troškove zbog državnih subvencija kao i da će nova fiskalna kasa moći da bude i svaki mobilni telefon.

Subvencije

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu koja se odnosi na subvencionisanje nabavke novih fiskalnih uređaja.

Tom prilikom ministar finansija Siniša Mali je rekao za Tanjug kaže da će državna subvenija iznositi 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu, plus dodatnih 100 evra za svaki fiskalni uređaj, dok će za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a iznos biti povećan za 20 odsto.

Kako je rok za prijavu za subvencije 31. januar, ministar je istakao da se neće čekati taj datum da bi se subvencija isplatila, već će svake nedelje, privrednicima kako se budu prijavljivali, uplaćivati novac i odmah pokrivati njihove troškove.

Ko će sve morati da se refiskalizuje?

Kase po novom sistemu, moraće u najkraćem da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja… Na listi će biti maltene svi i trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, i noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije.

Država ovim planom i sveopštim uvođenjem nove fiskalizacije pospeši procenat izdavanja računa i suzbije sivu ekonomju.

Jedini koji će biti izuzeti iz reforme sistema su taksisti i advokati.

Kako će izgledati novi račun

Od 1. januara 2022. godine biće uvedeni i novi fiskalni računi. Od tog datuma će svi u javnom sektoru imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a ta obaveza će se postepeno uvoditi i u privatni sektor koji će obavezno e-fakturisanje stići 1. januara 2023. godine.

Od tada će svi subjekti u javnom sektoru imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine.

Ovim računima će se uvesti red u ovoj oblasti i obezbediti bolju kontrolu poreskih obveznika.

Podaci sa računa će biti u realnom vremenu i instant će se upisivati u bazu Poreske uprave. Još jedna novina je i da će svaki račun, bilo odštampan ili elektronski fiskalni račun, sadržati i QR kod.

izvor https://www.blic.rs/Knjaževačke vesti
———–
“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Knjaževac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U Regionalnom centru predavanje za pčelare

Udruženje pčelara “Lipa” organizuje predavanje za pčelare na temu “Izimljavanje pčelinjih zajednica”. ...