Home / Knjaževac / Detalji stravične smrti male Maše koja preminula od gladi u Knjaževcu!

Detalji stravične smrti male Maše koja preminula od gladi u Knjaževcu!

Stravično okruženje za život - Srpski telegraf

Stravično okruženje za život – Srpski telegraf

 

Medicinska sestra u Zdravstvenom centru Knjaževac, Lj. T. (56), uhapšena je je prošlog vikenda u okviru istrage smrti tromesečne bebe Maše iz ovog grada, saslušana i puštena na slobodu. Tragedija se, podsetimo, dogodila u februaru ove godine, kada su Milica Janković (28) i Darko Đorđević (33), roditelji preminule bebe, kontaktirali doktora govoreći da njihovo dete neće da jede, zbog čega ih je lekar pozvao da dođu u bolnicu.

Mašini roditelji, koji imaju još dvoje male dece uzrasta dve i tri godine, pozvali su nekog da ih pričuva dok tromesečnu bebu odvedu lekaru. Međutim, kada su stigli u bolnicu, doktori su mogli samo da konstatuju smrt male Maše.

Klupko stravičnih okolnosti počelo je da se razmotava nakon tragedije. Ispostavilo se da su supružnici bili korisnici usluga Centra za socijalni rad od 2015. godine i da su tokom meseci od rođenja bebe živeli u stravičnim uslovima, ali iz ovog Centra sve vreme tvrde da do tragedije “sa njima nije bilo problema”.

Zašto su iz Centra prestali da ih obilaze posle rođenja Maše?




 

Direktorka knjaževačkog Centra za socijalni rad Snežana Nikolić tvrdila je da se ova porodica, otkada je centar počeo da radi sa njima, potpuno uklopila u svakodnevni život i da ništa nije ukazivalo da će doći do ovakve tragedije.

– Ova porodica nije bila korisnik Centra za socijalni rad jer su primali penziju, dodatak za tuđu negu, kao i roditeljski dodatak. Ipak, s obzirom na njihovo stanje, mi smo ih redovno obilazili, sve dok se Milica nije porodila sa trećim detetom. Šta se posle toga dogodilo, pokazaće istraga, ali tvrdim da je Centar za socijalni rad u svemu postupao u skladu sa zakonom – rekla je tada Snežana Nikolić.

 

Ona je dodala i da su socijalni radnici, koji su po pozivu bolnice došli u kuću nakon tragedije, tamo zatekli neopisivi haos.

– Sve je bilo u potpunom neredu. Odmah smo preuzeli brigu o ostalo dvoje dece i medicinski ih zbrinuli. Nakon toga, deci je određen privremeni staratelj – kazala je Snežana Nikolić i dodala da “ništa nije ukazivalo na ovakvo stanje roditelja ali i njihovog životnog prostora”.

Njihove komšije su kasnije ispričale da im se činilo da Milica dobro vodi računa o svojoj deci, ali i to da uopšte nisu znali da ima treće dete.

Hapšenje medicinske sestre 10 meseci nakon tragičnog događaja

Medicinska sestra Lj.T. uhapšena je u subotu, mesecima nakon tragedije, i to zbog sumnje da je izvršila teško delo protiv zdravlja ljudi, jer nije obilazila tromesečnu bebu, koja je zbog loših uslova i zanemarivanja umrla od gladi u februaru ove godine.

FOTO: G. POPOVIĆ / RAS SRBIJA

Lj. T. se sumnjiči da u periodu od 12. novembra 2017. godine do 12. februara 2018. godine nije obilazila novorođenče iz Knjaževca, koje je živelo sa slabovidim roditeljima u izuzetno teškim uslovima i u zapuštenoj kući sa još dvoje maloletne dece. Time je propustila da konstatuje u kakvom životnom okruženju je odgajano dete, koje je usled neuhranjenosti preminulo 12. februara ove godine, saopštio je MUP.

Osumnjičena LJ.T, uz krivičnu prijavu, privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, gde je saslušana i puštena.

Zbog  smrti bebe odmah nakon zločina uhapšeni su i roditelji, kojima preti kazna od osam godina zatvora jer je obdukcijom potvrđeno da je beba umrla od gladi.

Iz Centra za socijalni rad “Dr Mihajlo Stupar” nisu mnogo želeli da komentarišu hapšenje medicinske sestre jer, kako kažu, ona nije zaposlena u njihovom Centru.

– To sve radi Zdravstveni centar “Knjaževac” odnosno njihovo odeljenje ginekologije. Oni daju nalog po rođenju deteta o tome koliko i kada će se obilaziti beba, jer naš Centar za socijalni rad nije mogao ni da zna da je beba rođena – rekli su iz ove ustanove.

Međutim, ostalo je nejasno ko je i zbog čega odlučio da zaposleni Centra za socijalni rad više ne obilazi ovu porodicu, koju su, “zbog njihovog stanja”, do rođenja male Maše redovno obilazili.

Zdravstveni centar “Knjaževac” se povodom ovog slučaja oglasio saopštenjem, u kome tvrde da nije tačna informacija da je medicinska sestra zaposlena kod njih uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično delo.

“Nije tačna infor  macija da je medicinska sestra, niti bilo koji drugi zaposleni u Zdravstvenom centru Knjaževac uhapšen, zbog sumnje da je izvršio neko krivično delo”, navodi se u saopštenju.

Kako su još u februaru ove godine pisali mediji, patronažne sestre su imale “problema u kontaktu sa porodicom”, pa su od svojih nadležnih tražile da ih oslobode obaveze odlaska u tu porodicu.

Nije poznato da je bilo koja od medicinskih sestara, ili neko drugi iz Zdravstvenog centra upozorio nadležne – MUP ili Centar za socijalni rad, da nešto sa tom porodicom nije u redu.

Tužilaštvo: “Privedena je na saslušanje

Iz Javnog tužilaštva Zaječar, odeljenje u Knjaževcu, stigla je potvrda da je Lj. T. bila privedena na saslušanje, kao i to da je puštena neposredno nakon toga.

– Ona je privedena na saslušanje na osnovu policijskog hapšenja 24. novembra, saslušana je i puštena. Nije joj predložen pritvor. Prethodno je podneta krivična prijava od strane policije zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi – rekla je za “Blic” Dragana Sibinović, zamenica tužioca Osnovnog tužilaštva.


Izvor : Blic, telegraf, republika.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...